I sendvič je skuplji

Zagrebačka ‘kraljica ćevapa‘ peče sočan juneći hamburger za samo 5 eura

Nedaleko od Cibone u Zagrebu možete pojesti pošten komad mesa u solidnom pecivu sa svježim dodacima

Ne znamo za vas, ali mi tu i tamo, kad ne ponesemo gablec od kuće, svratimo do obližnje trgovine kako bismo rupu u želucu umjesto grickalicama i slatkišima popunili barem uz sendvič i jogurt. No, i to se posljednjih tjedana pokazalo kao luksuz. Jogurt, kako i sami znate, više nije "za siromahe", jer onaj za kojim mi redovito posegnemo stoji 0,99 EUR, a nije u bočici, već je u čašici zapremnine 230 g. Pecivo od tamnog brašna je čak 1,89 EUR, a o naresku i siru koji ćemo u njega staviti, ovisi hoće li se računica kretati do 5 ili iznad 5 eura. Stoga nas je ugodno iznenadilo kad smo na reklamnom panou poznate Pečenjarnice Kraljice, nedaleko od zagrebačke Savske ceste (ispod pruge), na adresi Koturaška cesta 51, uočili novitet u ponudi - queensburger za 5 eura.

image
Privatni album
image

Dubravka Dragun

Biljana Blivajs/Cropix

Naime, lokalna "kraljica ćevapa", kako je nazivaju stalni kupci koji ovdje zalaze od otvorenja prije 13, 14 godina, ovdje dolaze četvrtkom zbog fantastičnog bosanskog lonaca o kojem smo vam jednom prilikom već pisali, drugima gospođa Dubravka iz dana u dan peče porciju, kako ih oni nazivaju - pravih ćevapa (8 €), no u ponudi su još i šiš-ćevap, (2 komada za 5,50 €), punjena pljeskavica (9 €) i kombinacija (10 €).

PRIČA O DUBRAVKI DRAGUN I NJEZINOM BOSANSKOM LONCU

Pored toga, Dubravka Dragun, vlasnica i jedina zaposlenica ovog malog lokala s četiri stola u pečenjari i još toliko na terasi, na kojoj se za toplijih dana traži mjesto više, po narudžbi priprema pite u dvije veličine. Ona manja, za četiri trokuta stoji 25 eura, dok dvostruko veća košta i dvostruko više, a kupci mogu birati žele li sirnicu, zeljanicu, krompirušu, burek ili imaju neku drugu želju.

image
Privatni album
image
Privatni album

Ono čime se vlasnica ovdje već s vrata hvali jest da je sva jela priprema isključivo od svježeg mesa i to nabavljenih od domaćih OPG-ova. Isto, dodaje, vrijedi i za dodatke - salatu, rajčicu (kad je u sezoni), luk, ajvar i kajmak.

image
Privatni album
image
Privatni album

No, da se vratimo na queensburger. Prvo, daleko je to od burgera kakav biste možda priželjkivali zbog naziva, pa si tu sliku odmah izbijte iz glave. Niti je visok kao moderni burgeri, niti ima toliko dodataka. Primjerenije bi, dakle, bilo da ga zovemo hamburger. Uostalom, nije poslužen u brioche pecivu, nego u lepinji, odnosno somunu. U njemu su list salate, tanak sloj domaćeg ajvara, kriške tanko rezanog luka (jer smo tako tražili), žlica slasnog kajmaka i sočno pečena pljeskavica napravljena od čiste junetine. Premda lepinja na prvu djeluje suha i možda prevelika u odnosu na količinu mesa, moramo reći da dojam vara. U konačnici bio je to zanimljiv rollercoaster koji nas je vratio u neka davna vremena, kada je jedino bilo bitno kakvog je hrana okusa, a ne toliko i kako izgleda. Uostalom, najbolje je da prosudite sami i uložite tih pet eura, vjerujemo da nećete požaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. veljača 2025 14:03