
Ovaj smo tjedan odlučili posjetiti popularnu pizzeriju Basta na Jarunu, smještenu na adresi Hrgovići 51. Osim jarunske lokacije, gdje je pizzeria otvorena 2019. godine, Basta se već gotovo deset godina nalazi i u centru grada, gdje smo bili više puta. Stol smo rezervirali dva dana unaprijed, što se pokazalo nužnim jer je prostor pizzerije bio gotovo potpuno pun. Prostor Baste ima dvije natkrivene terase (veću i manju) te nekoliko stolova u unutrašnjem dijelu. Nas su smjestili na manju terasu, koja je oko dva sata poslijepodne bila poprilično užarena zbog jakog sunca.
S obzirom na veliku gužvu, usluga je bila prilično spora pa smo jelovnik za hranu dobili tek deset minuta nakon što smo sjeli. No, to smo vrijeme iskoristili za proučavanje karte pića koja se već nalazila na stolu. Zanimljivo je da Basta ima i mrežni jelovnik i kartu pića, no ponuda u restoranu iz nekog razloga ne odgovara u potpunosti od one objavljene na internetu, osobito kad je riječ o pićima. Vinska karta zaista je impresivna i zaslužuje pohvalu: nudi se više od pedeset vrsta buteljiranih vina i desetak vina na čaše. Uz vina nude i velik izbor žestokih alkoholnih pića te solidnu ponudu koktela. Mi smo se odlučili za čašu Krauthakerova Chardonnaya Rosenberg (7 EUR) i koktel Hugo (7,5 EUR). Hugo je bio izvrstan, zaista osvježavajući na taj vrući dan.
Ponuda hrane prilično je opširna pa osim dvadesetak vrsta pizza nude i razne plate i focaccie za predjela, napuljske sendviče i salate te dva mesna jela. Kada je ponuda pizza u pitanju, nudi se veliki izbor za ljubitelje mesa i za vegetarijance, ali cijene su poprilično visoke - kreću se od 11 eura za običnu Margheritu pa sve do 16 eura za najskuplju pizzu s jelovnika.
Mi smo se odlučili za pizze Lavandina (12 EUR) i Mare (15 EUR). Na njih smo čekali dvadesetak minuta, što nije pretjerano dugo s obzirom na gužvu u restoranu. Kada su konačno stigle na stol, pizze su izgledale vrlo primamljivo - lijepo pečene, s prozračnim rubovima i taman toliko nepravilnog oblika da djeluju autentično, baš onako kako volimo vidjeti kod napuljskih pizza.
Pizza Mare (umak od žute rajčice, burrata, marinirani inćuni, sušene rajčice, bosiljak i češnjak) bila je ukusna, ali je ipak imala nekoliko nedostataka. Prije svega, pizza nije bila dovoljno slana, štoviše, umaku od žute rajčice - koji je poprilično sladak, što bi trebalo biti navedeno u jelovniku - nedostajalo je soli. Pretpostavljamo da su ljudi koji su osmišljali pizzu računali kako će marinirani inćuni dati dovoljno slanoće pizzi, no premda su inćuni bili vrlo ukusni, nisu uspjeli nadoknaditi nedostatak soli. Žute rajčice bile su izrazito intenzivnog okusa te su doslovno pucale u ustima od slatkoće, a i sušene su rajčice bile bile vrlo mekane i ukusne. Češnjak je međutim na ovoj pizzi bio je potpuni promašaj - bilo ga je previše, i bio je neravnomjerno narezan - pa smo nekoliko puta zagrizli vrlo u debele komade češnjaka koji su dominirali okusom cijelog zalogaja. Sve navedeno dovodi nas do zaključka kako ova pizza ipak ne opravdava svoju cijenu.
Lavandina (umak od rajčice, mozzarella, sir s lavandom, pršut, gljive, cherry rajčice, rukola i maslinovo ulje) je bila nešto bolja opcija od prethodne pizze, ali i na nju imamo nekoliko primjedbi. I ovdje se ponovio problem nedovoljno zasoljenog umaka, a vjerujte, do sada nam se rijetko događalo da moramo sami dodatno soliti pizzu u restoranu ove razine kvalitete. Ostali sastojci bili su korektni: pršut mekan i aromatičan, rukola svježa i hrskava te mozzarella vrlo dobra. No, naziv pizze nije nam jasan jer sir s lavandom, koji je ključan sastojak ove pizze, kao da je bio običan ribanac - aroma lavande uopće se nije osjetila.
Žao nam je što su obje pizze bile ispod naših očekivanja, posebno zato što dobro pamtimo da smo u Basti nekoć jeli kvalitetnije pripremljene pizze. Primijetili smo i da je usluga bila sporija zbog nedovoljnog broja konobara, što je dovelo do dugog čekanja narudžbi za naš stol i mnoge stolove oko nas. Svjesni smo izazova s kojima se danas suočava ugostiteljstvo glede potrage za kvalitetnim osobljem, ali smatramo da bi Basta, kao vrlo popularan restoran, trebala imati dovoljno osoblja kako bi kvaliteta usluge ostala na visokoj razini.
Glavni problem Baste nije izoliran slučaj, već nešto što često primjećujemo u brojnim pizzerijama koje nude napuljsko tijesto: njihove su pizze često vizualno atraktivne, ali na kraju okusom nisu ništa posebno. Tijesto u Basti jest kvalitetno pripremljeno, lijepo pečeno izvana i mekano iznutra, no pizzi nedostaje dublja povezanost između sastojaka i uravnoteženost okusa. Pizze koje smo probali jednostavno nisu opravdale visoke cijene, a posebno smatramo kako pizza margherita nikako ne bi trebala koštati čak 11 eura.
Ipak vjerujemo kako Basta ima potencijal biti odlična pizzerija ako poradi na spomenutim detaljima jer upravo takve sitnice čine razliku između dobre pizze i one odlične koja se dugo pamti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....