OVO SMO ČEKALI

U Kneževom dvoru najavljeno kušanje prvih mladih paških sireva sezone 2025.

Ovogodišnje javno kušanje mladih paških sireva održat će se 21. ožujka u prekrasnom ambijentu na Pagu

Uz čipku, paški sir zasigurno je najpoznatiji brend otoka Paga, a njegova posebnost krije se u jedinstvenom spoju prirode, tradicije i umijeća lokalnih proizvođača. Ovaj vrhunski sir proizvodi se isključivo od mlijeka autohtone paške ovce, koja se hrani aromatičnim biljem i ljekovitim travama natopljenima solju, koju donosi snažna velebitska bura. Upravo ta specifična prehrana daje mlijeku, a potom i siru, prepoznatljiv okus i miris koji ga izdvaja među najboljim sirevima svijeta.

image
Goran Šebelić/Cropix

Paški sir koji je dozrijevao više od pet mjeseci razvija bogatu, pikantnu aromu, lagano zrnatu strukturu te karakterističnu kremastu teksturu koja se topi u ustima. Zahvaljujući spoju tradicije i suvremene tehnologije, danas ga je moguće pronaći ne samo u domaćinstvima otočnih sirara, već i u renomiranim sirarnama koje su ponosni čuvari ove autohtone delicije. Njegova kvaliteta prepoznata je i na međunarodnoj razini, pa nosi oznaku "Izvorno hrvatsko", predstavljajući Pag i Hrvatsku na brojnim sajmovima diljem Europske unije.

Udruga proizvođača paškog sira stoga najavljuje dolazak prvih ovogodišnjih mladih sireva, a njihova premijera održat će se na prvi dan proljeća u Kneževom dvoru u Pagu. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Paga, restoranima Boškinac i Na Katine, te Srednjom školom Bartula Kašića, organizirano je posebno događanje posvećeno ovom otočnom gastronomskom ponosu.

image

Matija Bregeš, chef restorana Boškinac

Tomislav Krišto/Cropix

Uz kušanje mladih sireva, posjetitelji će imati priliku sudjelovati i na masterclassu koji će voditi poznati chef Matija Bregeš iz restorana Boškinac, a tema će, naravno, biti - paški sir. Osim toga bit će tu i mini natjecanje učenika Srednje škole Bartula Kašića, koji će kroz kreativne recepte s paškim sirom i skutom pokazati svoje kulinarske vještine. Cilj ovog natjecanja je ne samo promocija lokalnih namirnica, već i motivacija mladih da nastave njegovati stoljetnu tradiciju proizvodnje ovog jedinstvenog sira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2025 11:12