Baranjske delicije

Tradicionalne čarde u Baranji pravi su raj za gurmane: Jedna će vas oduševiti spojem vrhunskih vina i delicija

Zlatno Brdo

 /Zlatno Brdo
Dunavskog soma u umaku od kopra i povrća izvrsno nadopunjuju svježe, citrusne note vrhunskog šampiona među vinima

Baranja, smještena između Drave i Dunava na krajnjem istoku Hrvatske, sinonim je za prirodnu ljepotu, bogatu kulturnu baštinu i gastronomsku raskoš. Njeno ime, izvedeno iz mađarskih riječi bor (vino) i anya (majka), odmah upućuje na vinorodnu tradiciju koja ovo područje čini jedinstvenim. U ovoj regiji Hrvatske isprepliću se beskrajne zelene ravnice sa riječnim rukavcima koji se susreću s vinorodnim brežuljcima Banskog brda, poznatog i kao Zlatno brdo. Tradicionalne čarde, smještene uz rijeke Dunav i Dravu, mjesta su koja odražavaju duh regije i pravi raj za gurmane te ljubitelje dobre kapljice.

Jedna od najpoznatijih čardi je Čingi Lingi, koja nudi poseban spoj vrhunskih vina i lokalnih delicija. Upravo se stoga ovaj baranjski restoran povezao s vinarijom Zlatno Brdo, želeći gostima podariti najbolje što ova regija nudi u sinergiji vina i ponajboljih delicija ovog kraja. Tim čarde osmislio je jelovnik koji se savršeno nadopunjuje s vinima poznate vinarije Zlatno Brdo.

Rapsodija mirisa i okusa

Kako svaka čarolija okusa kreće predjelima, u čardi su u suradnji sa vinarijom ponudili srneći carpaccio i tatarski biftek, koji su se savršeno uklopili uz Zlatno Brdo Graševinu iz 2018. godine. To vino zlatno žute boje prava je rapsodija mirisa i okusa, a što ga se dulje kuša, to se jače osjećaju njegove mirisne, svježe voćne note. Ova graševina koja se savršeno sljubljuje sa jelima od sitne divljači i rižotima, te je samo dodatno naglasila svoju slojevitost i pružila profinjen uvod u večeru.

image

Zlatno Brdo

/Zlatno Brdo

U čardi su smislili čak dva glavna jela. Jedno od ribe - jer ipak je riječna riba jedan od specijaliteta ovog kraja - te od mesa, koje je također nezaobilazna delicija. Poseban specijalitet od ribe, koje se može pronaći u čardi je tako dunavski som kojeg spremaju s umakom od kopra i svježeg povrća. Ovaj riječki div, poznat po nježnom bijelom mesu, ne samo da je gastronomska delicija već i simbol baranjskog kraja i moćne rijeke. Njegov okus karakterizira blaga, gotovo slatkasta aroma, bez intenzivnog mirisa ribe, što ga čini savršenim za raznovrsnu pripremu. Svježina kopra idealno nadopunjuje nježnu teksturu soma u slavnom baranjskom receptu koji ne ostavlja ravnodušnim.

image

Zlatno Brdo

/Zlatno Brdo

Uz glavno jelo poslužena je Zlatno Brdo Graševina iz 2022. godine, koja je ujedno osvojila srebru medalju na Decanteru 2024. Svježina i citrusne note ove graševine sljubile su se s nježnim okusom soma, stvorivši sklad koji evocira ljepote Baranje i autentičnost njenog terroira.

Kako je Baranja poznata po svojoj gostoljubivosti uz koju naravno idu i izdašne porcije, nakon soma na red je došlo meso u još jednom vrhunskom spoju. Jer u Baranji, zemlji okusa i tradicije, jedno se jelo posebno izdvaja - teleća koljenica. Ovo kulinarsko remek-djelo, pripremljeno s ljubavlju i strpljenjem, utjelovljuje duh baranjske kuhinje, spajajući jednostavne sastojke s posebnim načinom pripreme, čije se tajne prenose s koljena na koljeno. Meso se polako peče na niskoj temperaturi, kako bi zadržalo sočnost dok razvija bogate, karamelizirane note na površini. Priprema često uključuje marinadu od češnjaka, crvenog luka, paprike i vina, što doprinosi dubokoj aromi jela.

Ovakvo jelo najbolje je spariti uz pravog šampiona od vina, a to je Zlatno Brdo Cuvee, nosioc srebrne medalje na Decanteru 2024.

Savršeno balansirana slatkoća

Znaju Baranjci kako se od stola ne ustaje bez nečeg slatkog pa je i desert pomno smišljen. U Čingi Lingiju se tako nudi torta od bundeve i maka koja osvaja svojim okusom. Slatka bundeva, nježno pečena i pretvorena u glatki pire, daje tijestu sočnost i dubinu, dok mak unosi orašaste, zemljane note koje savršeno balansiraju slatkoću. U Baranji se ova torta često začinjava dodatkom cimeta ili muškatnog oraščića, koji pojačavaju toplinu i aromu deserta, dok hrskava podloga od prhkog tijesta ili orašastih plodova daje završni pečat teksturalnom savršenstvu.

image

Zlatno Brdo

/Zlatno Brdo

Bundeva i mak imaju duboko ukorijenjeno mjesto u baranjskoj kulinarskoj tradiciji. Bundeva, simbol plodnosti i blagostanja, često se koristila u pripremi jela i deserta u jesenskim i zimskim mjesecima. Mak, s druge strane, u regiji je poznat kao simbol obilja i sreće, a njegova upotreba u slasticama seže stoljećima unatrag.

Ovaj desert nije samo poslastica, on je priča o regiji, tradiciji i ljudima koji s ljubavlju kuhaju i okupljaju se za stolom. Stoga ga je idealno zaokružiti Zlatno Brdo Gold Cuveeom, vinom koje se ističe bogatstvom okusa i aromama meda i orašastih plodova. Ovaj završni slijed pružio je okupljenima jedinstven doživljaj Baranje kao posebne gastro destinacije.

Tradicionalna čarda Čingi Lingi i vinarija Zlatno Brdo pokazali su ovom suradnjom da se najbolje stvari u životu događaju kada se spoje jednostavni, ali bogati elementi prirode i ljudske umješnosti.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zlatnog Brda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 11:53