Kvartovska pizza

Povratak u velikom stilu ili samo solidan pokušaj? Testirali smo ponudu poznate zagrebačke pizzerije u Sigetu

Pizzerija Baschiera, koja je nekoć imala nekoliko lokacija u Zagrebu, danas ponovno posluje u Sigetu. Rade solidno tijesto, ali trebaju poraditi na nekim stvarima.

Prošli petak posjetili smo obnovljenu pizzeriju Baschiera, smještenu na Trgu Senjskih uskoka 7 u zagrebačkom naselju Siget. Ova pizzerija ima bogatu prošlost u Zagrebu, gdje je bila poznata po pristupačnim cijenama i tradicionalnoj zagrebačkoj pizzi. Nakon razdoblja mirovanja, Baschiera je ponovno otvorila svoja vrata 2022. godine, što je izazvalo interes kod mnogih Zagrepčana koji su je pamtili iz ranijih vremena. Njihov povratak na scenu bio je dočekan sa znatiželjom kako će se nositi s današnjim cijenama i kvalitetom hrane, posebice u usporedbi s drugim lokalima u blizini, kao što je pizzerija Medena.

U lokal smo stigli oko 15 sati, kada je bio tek blago popunjen s nekoliko stolova. Prostor je ugodan i funkcionalan, s velikim šankom u središnjem dijelu lokala. Baschiera ima i vanjsku terasu, koja je trenutačno zatvorena zbog vremenskih uvjeta.

image
Privatna Arhiva

Dok smo se smještali i razgledavali prostor, imali smo priliku proučiti kartu pića koja je solidna, iako ne pretjerano inovativna. Vinska ponuda uključuje nekoliko crnih i bijelih vina na čaše, kao i rose, desertno vino te prosecco. Pivska karta, međutim, nije osobito impresivna. Jedno točeno pivo i nekoliko buteljiranih opcija, među kojima se ističu Edelweiss i Zmajsko pale ale kao nešto zanimljivije alternative. Nakon kratkog proučavanja ponude, odlučili smo se za Zmajsko pivo i čašu Ritošina Cabernet Sauvignona.

image
Privatna Arhiva

Karta jela fokusirana je prvenstveno na pizze, kojih je u ponudi nešto više od dvadeset vrsta. Uz ponudu pizza, Baschiera nudi i izbor tradicionalnih talijanskih jela te nekoliko varijacija tjestenina, što je dobrodošla alternativa za goste koji možda nisu u potrazi za pizzom. Nakon proučavanja menija, naša odluka pala je na dvije pizze, Diavolu (12,5€) i Salmone (13€).

Pizze smo čekali svega desetak minuta. U međuvremenu nas je iznimno ljubazan konobar iznenadio pažnjom koja se rijetko viđa u mnogim današnjim ugostiteljskim objektima. Bez posebnog traženja, donio nam je bokal vode i natočio je u čaše.

Diavola, pizza s, kako na meniju piše, pelatima San Marzano, mozzarellom Euro Iovine, kulenom i sušenom vratinom domaćega brenda DOBRO te peperoncinima, nažalost nije opravdala očekivanja. Tijesto pizze, doduše, zaslužuje pohvalu – znatno je bolje nego što je Baschiera prije radila, prozračnije je i lakše, te je lijepo pečeno. No, umak od rajčice, za koji se tvrdi da je napravljen od San Marzano pelata, bio je toliko intenzivno začinjen da je bilo gotovo nemoguće osjetiti prirodnu slatkoću i kiselost kvalitetne rajčice. Mozzarella je bila iznenađujuće bezokusna, djelujući više kao neutralna podloga nego kao sastojak koji doprinosi ukupnom okusu pizze. Kulen i sušena vratina, koji bi trebali biti glavni sastojci pizze, bili su presušeni jer su stavljeni prije pečenja, što je umanjilo njihovu aromatičnost i teksturu. Ovi bi sastojci došli znatno bolje do izražaja kada bi se dodali nakon pečenja pizze, kako se to radi u mnogim pizzerijama. Kao dodatan problem, pizza je bila prekomjerno posuta origanom, što je dodatno maskiralo okuse ostalih sastojaka i doprinijelo općem dojmu pretjerane začinjenosti.

image
Privatna arhiva

Pizza Salmone pokazala se nešto boljom opcijom, ali sa sličnim osnovnim problemima: ponovili su se problemi s preagresivno začinjenim pelatima i bezokusnim sirom. Losos, koji je sam po sebi bio ukusan i blago dimljen, nažalost je stavljen na pizzu prije pečenja, što je rezultiralo gubitkom njegove sočnosti i izvornog okusa. Rukola na pizzi bila je svježa, ali nije puno pridonijela ukupnom dojmu pizze. Kao i kod Diavole, ovdje se prije svega radi o pizzi sa sastojcima kojima je potreban bolji tretman i promišljeniji pristup u konačnoj pripremi.

image
Privatna Arhiva

Žao nam je zbog lošeg iskustva s pizzama jer su nam usluga i atmosfera bili vrlo ugodni. Kada bi Baschiera popravila odnos prema sastojcima, posebice ne toliko intenzivno začinjavanje umaka te korištenje nekog drugog sira, mogla bi značajno poboljšati svoju ponudu. Također, pažljiviji pristup pripremi nekih sastojaka, s naglaskom na očuvanje njihove sočnosti i arome, znatno bi pridonio kvaliteti krajnjeg proizvoda.

image
Privatna arhiva
image
Privatna Arhiva

Ne znamo kakva su im ostala jela iz ponude, ali svakako se nadamo da će uočene nedostatke uspjeti ispraviti, jer osnova za dobru pizzu definitivno postoji. S obzirom na to da je Baschiera ponovno otvorila svoja vrata nakon dulje pauze, bilo bi poželjno da se posvete navedenim detaljima kako bi upotpunili već vrlo dobru razinu usluge i ugodan ambijent. Kao ime koje nosi određenu težinu na zagrebačkoj gastronomskoj sceni, Baschiera bi, uz nekoliko ključnih poboljšanja, mogla ponovno zasjati starim sjajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. ožujak 2025 09:59