KONAČNA LISTA

Popis koji vrijedi spremiti: 10 pizzerija u Hrvatskoj u kojima smo ove godine jeli najbolju pizzu

Ove pizzerije ističu se originalnošću, konzistentnošću i kvalitetom namirnica

Hrvatska gastronomska scena nikada nije bila bogatija dobrim pizzerijama. Samo u protekloj godini diljem zemlje otvoren je niz novih lokala, čime su pizzerije, uz roštiljarnice, učvrstile status najzastupljenijih ugostiteljskih formata. No, kvantiteta je ovoga puta donijela i ozbiljan skok u kvaliteti. S pojavom sve ambicioznijih projekata, koji pizzu tretiraju kao ozbiljan zanatski proizvod, granica između onih vrlo dobrih i uistinu izvrsnih postala je vrlo tanka.

Ipak, nijanse i dalje postoje. Ova lista, sastavljena od deset adresa diljem Hrvatske, rezultat je našeg temeljitog i kontinuiranog testiranja. Riječ je o mjestima koja smo tijekom godine posjetili više puta i koja su se izdvojila ne samo tehničkom preciznošću, već i kreativnim pristupom sastojcima te konstantnom u svakom segmentu. Ovo je naš izbor najboljih za ovu godinu.

Napominjemo kako pizzerije na ovoj listi nisu rangirane hijerarhijski od prvog do desetog mjesta; redoslijed je nasumičan jer svaka od njih, na svoj način, trenutačno pripada samom vrhu domaće scene.

Cortes Club

Pizzerija Cortes u zagrebačkom Buzinu trenutačno peče najbolji canotto stil u državi. Glavni pizzaiolo Berislav Fabijanić, koji suvereno vlada čitavim pizza segmentom, dokazao se vrsnim pizzaiolom u nekoliko lokala. Zahvaljujući visokoj hidrataciji, njegove su pizze, unatoč vizualno moćnim i napuhanim rubovima, iznimno lagane i prozračne. I zabavne.

Ponuda ne stagnira; kombinacije su maštovite, oslanjaju se na sezonalnost i redovito se osvježavaju novitetima. Činjenica da smo upravo u Cortesu ove godine kušali najbolju Margheritu – što je u svijetu pizze možda i najteži test – dovoljno govori o razini kvalitete. Cortes je nezaobilazna adresa za poklonike moderne, prozračne napoletane, ali i za sve one koji traže tehnički besprijekoran proizvod.

ADRESA: Cebini Ul. 33, Zagreb

image
Privatna Arhiva

Pizza Shango

Tomislav Šango i njegov tim u ovom trenutku peku najzanimljivije pizze u Zagrebu. Njihov stil odmiče se od klasičnih standarda: riječ je o hrskavijoj verziji napoletane, nešto većeg promjera, koja nudi potpuno drugačiju teksturu od uobičajene. Shango se ističe konstantnim inovacijama i strogim poštivanjem sezonalnosti, a često služi i kao poligon za kolaboracije s renomiranim mladim chefovima poput Kristiana Godinića i Ivana Zelenike.

Posebnost ovog lokala leži u pripremi namirnica; Shango je prva pizzerija u Hrvatskoj koja značajan dio svojih sastojaka fermentira, što rezultira eksplozivnim i kompleksnim okusima. Upravo ovdje smo pojeli najbolju pizzu godine, kreaciju mlade Katarine Boltužić. Iako nije riječ o lokalu velikog kapaciteta, Shango pizze priprema s pravim duhom Napulja, ali na posve autorski način, gotovo intelektualno. Za nas, kruna za originalnost, bez sumnje, pripada njima.

ADRESA: Krčelićeva ul. 30, Zagreb

image
Privatna Arhiva

Toccare

Pizzerija Toccare na Vukomercu ima samo jedan problem ako se to uopće može tako nazvati. Toliko su dobri da su gužve često ogromne, što ponekad rezultira nešto dužim čekanjem na stol. No, neka vas to ne obeshrabri; strpljenje se ovdje višestruko isplati jer ekipa u Toccareu priprema vjerojatno najnježniju napoletanu u Zagrebu. Njihovo tijesto je školski primjer prozračnosti i mekoće, stvoreno da nosi jako dobre sastojke koje koriste.

Ono što Toccare dodatno izdvaja je vjerojatno najširi izbor pizza na ovoj listi. Iako opsežni jelovnici u pizzerijama često znaju biti dvosjekli mač, ovdje je situacija upravo suprotna – začuđujuće je s kojom konzistencijom i preciznošću izvode svaku stavku s liste, bilo da je riječ o bazičnim klasicima ili kompleksnijim gourmet pizzama.

ADRESA: Vukomerec Ul. 36, Zagreb

image
Šimun Župarić

Franko’s

Franko’s Pizza & Bar danas je institucija zagrebačke gastronomske scene i jedini lokal koji godinama kontinuirano pozicionira Hrvatsku na europskim top listama pizzerija. Iako smo dojma da trenutačno možda i nisu u svojoj najboljoj formi, bilo bi neozbiljno, pa i nepravedno, izostaviti ih s liste najboljih, jer oni to i dalje jesu. Riječ je o pizzeriji koja je postavila visoke standarde napoletane.

Njihove sezonske pizze redovito su vrlo dobre, predstavljajući autorske iskorake koji meniju daju potrebnu dinamiku. No, klasici u Franko’su i dalje su super. Zahvaljujući fermentiranom tijestu te vrlo dobrim baznim nadjevima, klasične pizze ovdje su bez tehničke greške. Upravo ta superiorna baza, u sinergiji s odličnim sastojcima, razlog je zašto Franko‘s i dalje suvereno stoji pri samom vrhu hrvatske ponude.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

ADRESA: Ul. kneza Branimira 71a, Zagreb

Ruspante

Ruspante blizu Otočca peče daleko najbolju pizzu u tom dijelu Hrvatske, čime dokazuje da vrhunska napoletana nije privilegij isključivo metropola i obale. Radi se o pizzeriji koja radi lagano, dobro fermentirano tijesto, s izraženim, hrskavim, i ne pretjerano napuhanim rubom, što im omogućuje stabilnu izvedbu i pri većem obujmu rada, koji je ondje čest.​

Još je značajnije što Ruspante uzdiže ličke sastojke poput base, škripavca i gacke pastrve, koje vrlo direktno ugrađuje u dio svojih pizza. Kombinacije su zamišljene tako da lokalne proizvode stave u prvi plan, ali bez suvišne teatralnosti. Za sve koji prolaze Likom ili planiraju gastro izlet, Ruspante je nezaobilazna adresa koja spaja tehničku izvrsnost s regionalnim identitetom.

image
Lidija Lončarić

ADRESA: Sinac 135, Sinac

Bocconcino

Konkurencija u Osijeku posljednjih je godina postala iznimno ozbiljna, pa se istaknuti u takvom okruženju nije nimalo lak zadatak. Alen Radanović s pizzerijom Bocconcino to ipak uspijeva, ali ne pukom inercijom, već vrlo jasnim autorskim smjerom. Iako grad na Dravi nudi još nekoliko vrsnih adresa koje njeguju sličan stil, Bocconcino se izdvaja specifičnim pristupom napoletani.

Riječ je o modernoj pizzi naglašenih, prozračnih rubova koja tehnički parira mnogo razvikanijim lokalima u zemlji. Nadjevi su izvrsni, često i vrlo maštoviti, pionirski, a Radanović pokazuje hrabrost u kombiniranju namirnica koja često nedostaje ostalima. Prema našem dojmu, upravo ta doza kreativnosti i konstantnost u izvedbi tijesta stavljaju Bocconcino u sami vrh trenutačne osječke, ali i nacionalne ponude.

ADRESA: Ul. Hrvatske Republike 21, Osijek

image
Vlado Kos/Cropix

Rumore

Rumore u Labinu uživa kultni status, no nas je pri zadnjem posjetu zanimalo kako funkcioniraju pod pritiskom. Prilikom posjeta u kolovozu, na samom vrhuncu sezone, potvrdili smo da kvaliteta ovdje nije pala ni za milimetar. Unatoč prepunoj terasi, kuhinja funkcionira poput stroja, pizze izlaze impresivnom brzinom i tečnošću. Ono što fascinira je konzistencija; svaka pizza koja napusti peć vizualno je atraktivna, s onim prepoznatljivim prozračnim, krasnim rubom.

No, vizualni dojam prati i onaj najvažniji – pizze su vrlo ukusne. Bilo da se odlučite za bazične klasike koji su ovdje dovedeni do perfekcije, ili za hrabrije autorske kombinacije kojih na jelovniku ne nedostaje, Rumore isporučuje dobro iskustvo u svakom zalogaju. Moramo priznati, ovaj nas lokal zaista svaki put iznova očara, dokazujući da spektakularna lokacija može ići ruku pod ruku s jednako vrhunskim proizvodom.

ADRESA: Šetalište San Marco 77, Labin

image
Lidija Lončarić

Bokamorra

Bokamorra peče najbolju pizzu u Splitu od svih koje smo testirali. Riječ je o moderno uređenom lokalu koji značajan dio gostiju privlači koktelima, no pizza ovdje ni u kojem slučaju ne zaostaje. Njihov stil tijesta nije klasična napoletana – riječ je o kompaktnijem, manje prozračnom pristupu, ali nipošto krutom. Tijesto je mekano i ne pada teško, ali zadržava dovoljnu strukturu da nosi brojne nadjeve koje ovdje slažu.

Ponuda je većinski fokusirana na gourmet kombinacije, no klasične pizze poput Margherite također su solidno izvedene. Usluga je brza i profesionalna, što u kombinaciji s ugodnim ambijentom čini Bokamorru kompletnom destinacijom za izlazak.

ADRESA: Trumbićeva obala 16, Split

image
Privatna Arhiva

Duksa

Duksa u Zagrebu posluje na tri lokacije, a mi najčešće idemo u onu izvornu, kraj Maksimira. U Duksu smo gotovo od prvog dana otvaranja, u vrijeme kada mozzarella na pizzi još nije bila pravilo. Duksa peče najsočniju tanku hrskavu pizzu u Hrvatskoj.

Cijela priča oko Dukse prilično je simpatična, od nekonvencionalnih naziva pizza do bosiljka i ljutih umaka na svakom stolu. Pizze u Duksi su lagane i prozračne, a istovremeno zasitne te ostaju iznenađujuće sočne usprkos tankoći tijesta. Iako se kroz godine nisu mnogo mijenjali i ne uvode sezonske pizze, što im donekle zamjeramo, Duksa je ostala ista – jako dobra i u svom formatu posve jedinstvena.

image
Privatna Arhiva

ADRESA: Duknovićeva 4, Zagreb

Ventidue

Ventidue je jedna od pizzerija koje su učvrstile noviji val ambicioznih pizza lokala i dodatno podigle standard na domaćoj sceni. Ventidue koristi kvalitetne sastojke i nudi solidan izbor klasičnih i autorskih pizza, uključujući i sezonske kreacije. Pizze poput one s mortadelom i pistacijom ili varijante s tartufima pokazuju da ovdje razumiju kako graditi kompleksnije okuse bez pretjerivanja.

Ventidue, uz već spomenuti Bocconcino i nekoliko drugih kvalitetnih adresa u Slavoniji, čini tamošnju scenu jednom od dinamičnijih u Hrvatskoj.

image
Privatna Arhiva

ADRESA: Ul. Stjepana Radića 22, Osijek

VRIJEDI ISTAKNUTI I

Hrvatska broji još puno vrhunskih pizzerija. Posebno bismo još istaknuli: Napoli u Labinu, Novi Saloon i Pepe u Osijeku, Sette Sorelle i Pizzaferaj u Splitu, Pirati u Rijeci, Plantea, Medena, GOAT, Park, Re u Zagrebu, Primizia u Brtonigli, Burra u Plominu, Pašike u Trogiru..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 10:38