Pečenje pita ima svojih izazova, od odabira pravog kalupa i prilagodbe recepta kako bi mu odgovarao (jer nije isto radite li pitu u posudi promjera 26 ili 30 cm pa nemojte olako shvatiti njezin odabir) pa sve do prave kombinacije podloge i nadjeva. Kad je nadjev osobito sočan, bilo da je riječ o siru s povrćem za quiche ili voću koje pušta puno tekućine, ključno je da bazu djelomično ispečete prije nego što u nju ulijete odabranu smjesu. Pritom je korisno imati pri ruci neki oblik utega koji će držati vaše tijesto na mjestu dok se peče jer će vam inače kora, ostavljena slobodno da se peče u kalupu u pećnici, nabujati, povući se prema sredini kalupa i uništiti vaš trud da dobijete lijep rub od tijesta kakav ste vidjeli na slikama. Za to bujanje odgovorna je masnoća u tijestu koja se topi tijekom pečenja, pri čemu otpušta paru koja diže površinu tijesta. Brzinska pomoć mogu biti zrna graha, leće ili riže, ali najbolje su rješenje keramičke kuglice koje će se ravnomjerno rasporediti po kalupu te idealno prenositi toplinu i težinu. Preskočite li ovaj korak, postoji mogućnost da dno vaše pite i spoj između pite i nadjeva jednostavno zbog količine vlage neće biti pečeni! Pri odabiru utega pripazite da su od težeg materijala koji može izdržati visoke temperature i koristiti se više puta te da su ujednačenog oblika kako bi se mogli rasporediti po cijelom kalupu. Obavezno prije stavljanja prekrijte tijesto papirom za pečenje, a kada sve izvadite iz pećnice nakon pečenja, pustite da se utezi ohlade kako ne bi došlo do slučajnih ozljeda. Sretno pečenje!
NA NAŠEM TRŽIŠTU
Iako se mnogi vole poslužiti grahoricama, rižom i sličnim namirnicama, za najbolje rezultate vrijedi jednokratno uložiti u kuglice za pečenje koje dolaze u praktičnim kutijama za čuvanje i mogu se iznova koristiti. Možete ih pronaći u bolje opremljenim trgovinama posvećenima kuharstvu i slastičarstvu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....