Prošlu subotu smo odlučili izaći iz okvira uobičajenih pizzerija te posjetiti Pizzeriju Chello u Kaljskoj ulici 14. Ovo mjesto je već nekoliko godina neizostavni dio gastronomskog krajolika zagrebačkog naselja Špansko, a osobitu pozornost privlači svojim deep dish pizzama. Iako takav naziv možda zvuči pomalo egzotično, deep dish pizza vuče korijene iz 1940-ih godina, iz Chicaga, gdje je prvotno izmišljena kao vrsta pizza-pite pečene u dubljem kalupu.
Ako se dosad niste susreli s deep dish pizzom, valja istaknuti da je riječ o posve drukčijem doživljaju od klasičnih napuljskih ili rimskih pizza. Tijesto se oblikuje u nešto višem kalupu, u koji se najprije stavlja sir, potom meso ili povrće, a sve se naposljetku obilno prelije umakom od rajčice. Rubovi tijesta pritom dosežu dva do tri centimetra visine, a zahvaljujući ulju u kalupu, dobivaju lagano prženu, hrskavu koricu; barem u idealnim okolnostima. Upravo ta slojevitost i debljina tijesta uzrokuju da se deep dish pizza, čak i u svojem rodnom Chicagu, uglavnom jede vilicom i nožem.
Pizzeria Chello već na prvi pogled privlači ambijentom koji bismo mogli opisati kao spoj tradicionalnog i rustikalnog ugođaja. Prostor je vrlo velik, s tri terase, a jedna terasa ima i mjesto na kojem se djeca mogu igrati, stoga je ovo mjesto odlično za roditelje koji dolaze na ručak s djecom.
Ponuda pića također je privukla našu pozornost, na raspolaganju je dvadesetak različitih piva, a kao povoljna alternativa ističe se i bijelo vino kuće za 2 eura, koje nas je ugodno iznenadilo iznimnom pitkošću. Vinska karta, koja uključuje samo vino kuće na čaše, a ostalo u buteljama, sadrži osam vina. Pizza na meniju ima pedesetak te osim deep dish varijanti nude i klasičnu pizzu. Uz pizze nude nekoliko lazanja, a odnedavno i tortilje. Mi smo se za objed odlučili na dvije deep dish varijante, Ultimate Deep Dish (21 €) i Vege Deep Dish (23 €).
Ultimate Deep Dish na papiru zvuči doista primamljivo: kombinacija triju vrsta sira uz još jedan topljeni po izboru, zatim dvije vrste dimljenog sušenog mesa, potom svježi špinat i umak od rajčice - obećavali su obilje okusa. I doista, prvi zalogaji djelovali su obećavajuće. Sirevi su se skladno spojili sa finom šunkom, ali nam dodatak špinata nije imao prevelikog smisla. Također, vrlo smo brzo primijetili da je tijesto, unatoč hrskavim rubovima, u svojoj unutrašnjosti ostalo nedovoljno pečeno i prilično gumenasto. Štoviše, dno se pod teretom svih sastojaka brzo navlažilo pa se pizza raspadala na tanjuru.
Ni veganska verzija nije bila pošteđena istog nedostatka. U središtu korice je tijesto ostalo nedovoljno pečeno, dok je povrće, osobito luk, paprika i gljive, bilo pomalo sirovo. Uz to, pizzi je nedostajalo soli, iako je to, srećom, nešto lakše rješiv problem.
Usluga u Pizzeriji Chello zaslužuje pohvalu za strpljenje i ljubaznost, iako osoblje nerijetko nije bilo prisutno u restoranskoj sali, što je povremeno produljivalo vrijeme potrebno za narudžbu. Ipak, uzimajući u obzir da je lokal bio pošteno popunjen, imamo potpuno razumijevanje za tu nedostatnost.
Naposljetku, moramo ustvrditi da je glavni razlog našeg nezadovoljstva bilo upravo nedovoljno ispečeno tijesto, zbog čega smo iz restorana otišli razočarani. Razumljivo, u ugostiteljskom poslu se svima dogodi slabiji dan, te vjerujemo da Pizzeria Chello ima dovoljno znanja i iskustva da ovu vrstu pizze dovede do izvrsnosti. Žele li ovu vrstu pizze unaprijediti, moraju se ozbiljnije posvetiti tijestu.
Stoga, ako vam se sviđa ideja zasitne, bogato nadjevene pizze koju ćete jesti vilicom i nožem te ste spremni nešto više pričekati, Pizzeria Chello mogla bi biti mjesto za vas. Nadamo se da će pri nekom idućem posjetu tijesto biti temeljito pečeno, a svi sastojci pravilno termički obrađeni kako bismo doživjeli onaj istinski deep dish užitak kakav smo očekivali i poznajemo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....