Najčešće ozljede koje nastaju prilikom pripreme hrane, bilo da je riječ o kućnoj ili profesionalnoj kuhinji, su rezovi i opekotine. I dok se profesionalci na njih više ni ne obaziru, nama je ipak velika frustracija ako se zaboravimo i primimo rukom vruću tavu ili se pak u žurbi posiječemo.
Zamislite samo scenu: jedva se dočekali da svoj novi ribež, slavnu mandolinu, donesete kući i počnete ribati sve pod vedrim nebom. Vjerojatno ste se već zamislili kako spremate prekrasne salate, ribate povrće za wok ili pak svježi đumbir za čaj. No, ako je mandolina dobra, to znači da dolazi sa sjajnom, tankom i izdržljivom oštricom kojoj će prolazak kroz jagodice vaših prstiju biti poput dječje igre nakon koje ćete samo vi završiti u suzama. Kako se vaše uzbuđenje ne bi pretvorilo u očaj (ili nedajbože onesvještavanje kada shvatite da i najmanja ozljeda prstiju dovodi do scene kao iz Isijavanja), osim što s tim kuhinjskim alatom trebate pažljivo rukovati, vrijedi razmisliti i o dodatnoj zaštiti za ruke.
Rukavice koje su otporne na oštrice najkorisniji su dodatni dio kuhinjske opreme koji kućni kuhar može posjedovati jer ne samo da ćete njihovim korištenjem izbjeći posjete hitnoj, nego pritom ne zauzimaju puno prostora u ladici. Isto vrijedi i za rukavice s dodatnim silikonskim detaljima koje, za razliku od tipičnih nezgrapnih rukavica, omogućuju da rubove lima za pečenje primite isprve, kao i da užarenu ručku gusane tave obujmite bez straha da ćete nastradati. Kuhanje jest uzbudljivo, no ne moramo baš živjeti na rubu!
NA NAŠEM TRŽIŠTU
Među kuhinjskim pomagalima uvijek se nađe i koja kuhinjska rukavica, no često su to veliki komadi s poliesterskim vlaknima koji nisu osobito praktični jer omogućuju samo kretanje palca kako biste uhvatili vrući predmet. Stoga smo izdvojili tri vrste funkcionalnih rukavica koje možete pronaći u domaćim (online) dućanima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....