
Ako volite planirati svoje putovanje prema tome gdje možete dobro pojesti, zavirite u gastro vodič napravljen od strane autora knjige koja će vas povesti na vrhunsko kulinarsko putovanje - "Lonely Planet‘s food & drink - books to guide you on the ultimate culinary journey".
Lonely Planet sastavio je popis najboljih mjesta za ljubitelje ulične hrane u svakoj zemlji svijeta. Odabiri naglašavaju lokalne, autentične i dojmljive gastronomske doživljaje. Evo osam destinacija na kojima možete početi planirati svoju sljedeću kulinarsku avanturu.
HO ŠI MIN (SAIGON), VIJETNAM
Najmnogoljudniji grad Vijetnama privlači ljude iz svih dijelova zemlje, donoseći sa sobom svoje regionalne specijalitete. Malene kućice prepune gastro užitaka i velik broj studenata potaknuli su procvat ulične hrane pa već za jedan ili dva dolara možete pojesti svježe pečeni baguette punjen prženim jajima za doručak, zdjelu vruće pho juhe za ručak (probajte ju u Phở Hoà Pasteur, otvorenom 1968.) i govedinu s rižom za večeru.
Michelin vodič je u lipnju 2023. prvi put stigao u Ho Ši Min i nagradio 55 restorana koji nude sve od vrhunske europske kuhinje do inovativne vijetnamske gastronomije. Niski početni troškovi omogućuju ambicioznim chefovima i vijetnamskim poduzetnicima povratnicima da otvore vlastite restorane, a svako malo se otvori nekoliko novih, dodatno obogaćujući već raznoliku i dinamičnu kulinarsku scenu.
KUALA LUMPUR, MALEZIJA
Ako pitate Malezijca što je najbolje raditi u zemlji, odgovor će vjerojatno biti - jesti. Kuala Lumpur je pravo mjesto za živopisna kulinarska iskustva koja odražavaju raznolikost njegovih stanovnika.
Od riže poslužene na listu banane i šarenih slastica kuih do sjajno glaziranog pečenog charsiew svinjskog mesa, malezijska hrana je sjajna kombinacija malezijske, kineske i indijske kuhinje.
Ono što Kuala Lumpur čini pravim gastronomskim gradom je nevjerojatna raznolikost jela koja su dostupna u gotovo svako doba dana i noći.
BANGKOK, TAJLAND
Bangkok je svjetski poznat po svojoj uličnoj hrani - i to s dobrim razlogom. Na svakom uglu grada možete pronaći prodavače koji nude hainansku piletinu s rižom, juhu s rezancima ili jela pržena u woku, kao i pokretne štandove s prženom svinjetinom, ražnjićima ili svježe narezanim tropskim voćem.
Ali kulinarska scena Bangkoka nije ograničena samo na ulice. Većina trgovačkih centara u svojim podrumima ima istu hranu kao na ulicama, ali u klimatiziranim prostorima u kojima se možete udobno smjestiti dok isprobavate ukusna jela. Posljednjih godina grad se okreće visokoj gastronomiji, pa se lako može potrošiti cijela plaća na sofisticiranu tajlandsku kuhinju.
LIMA, PERU
Lima je postala gastronomska prijestolnica Latinske Amerike zahvaljujući svojoj raznovrsnoj i kvalitetnoj ponudi. Gotovo svaki peruanski specijalitet rezultat je kombinacije različitih utjecaja. Comida criolla, kombinira afričke, europske, kineske i autohtone okuse, dok je chifa - peruansko-kineska fuzija - omiljeni izbor za obiteljske nedjeljne ručkove.
Lima je također dom poznatih restorana gdje se inovacije nikada ne zaustavljaju. Central, restoran koji su vodili chefovi Virgilio Martínez i Pía León, osvojio je prvo mjesto na popisu 50 najboljih restorana svijeta 2023.
PALERMO, SICILIJA
Zaboravite elegantne restorane sa stolovima prekrivenim bijelim uštirkanim stolnjacima - Palermo je grad ulične hrane, gdje ćete jesti prstima i piti osvježavajuća pića. Okusi Sicilije, Azije i Afrike spajaju se u Mercato del Ballarò, gdje se još uvijek osjeća miris začina koji su Arapi donijeli u 9. stoljeću.
Probajte hobotnicu na roštilju u Bancarella Del Polpottavio, stigghiolu (jela od iznutrica) ili kultni sendvič pani câ meusa. Za desert, kušajte ricottom punjene cannole ili pak marcipan oblikovan poput voća.
LYON, FRANCUSKA
Lyon s pravom nosi titulu gastronomske prijestolnice Francuske. Grad s najviše restorana po glavi stanovnika nudi sve od tradicionalnih bouchona do Michelinovih restorana. Posjetite Les Halles de Lyon Paul Bocuse ako volite vrhunske sireve i suhomesnate proizvode ili probajte legendarne školjke Fine de Claire.
Tradicionalna bouchon jela možete pronaći u Daniel et Denise, dok Restaurant Paul Bocuse odaje počast legendarnom chefu koji je popularizirao Nouvelle Cuisine.
BRISTOL, UJEDINJENO KRALJEVSTVO
Bristol možda nije prvo što vam padne na pamet kad pomislite na britansku gastronomiju, ali ova eklektična kulinarska scena nudi iznenađenja na svakom koraku.
U St. Nicholas Marketu možete pronaći nepalske dumplingse, karipska jela, pa čak i klasične britanske pite. Za ljubitelje fine kuhinje, restorani poput Bulrush-a eksperimentiraju s divljim biljem i fermentacijama, dok Bybrook reinterpretira klasična jela u povijesnom dvorcu.
MARAKEŠ, MAROKO
Ovdje možete probati harira juhu, puževe u začinjenom umaku, kebabe, prženu ribu, kao i tradicionalni tangia gulaš pripreman u terakoti na ugljenu iz hamama.
No Marakeš nije samo ulična hrana, tu je dom i fuzijskoj kuhinja, a gastronomska ponuda ovog grada očito je nešto o čemu će se još pričati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....