Ključna karakteristika

Okusi i tehnike kuhanja padaju na drugo mjesto, ova stavka postaje sve važnija i diktira nove gastronomske trendove

 Ustupljena fotografija
Rovinj je i ove godine domaćin jedinstvenog gourmet eventa koji ne valja propustiti

Više nego ikad prije, svjedoci smo brze izmjene trendova u gotovo svim poljima pa tako i u gastronomiji. Skoro svake godine pojavljuju se novi kulinarski stilovi, tehnike i pristupi hrani, no ključni trendovi koji danas dominiraju ne tiču se samo okusa i tehnika kuhanja, Sve više potrošača zahtijeva odgovoran pristup prema hrani, a restorani, proizvođači i poljoprivrednici odgovaraju na te promjene stvaranjem novih standarda i praksi.

Održiva gastronomija, koja uključuje smanjenje otpada, korištenje ekološki prihvatljivih izvora i smanjenje ugljičnog otiska, postala je imperativ za mnoge restorane i proizvođače hrane. Više nije dovoljno samo pripremiti ukusno jelo, već potrošači traže kuhinju koja vodi računa o tome odakle su sastojci, kako je hrana uzgojena, kako dolazi na tržište te na koncu i do naših tanjura. Upravo zato lokalna kuhinja doživljava veliki povratak na scenu, s posebnim naglaskom na sezonske sastojke. Tako kuhari diljem svijeta sve više surađuju s lokalnim poljoprivrednicima i proizvođačima, ne samo kako bi podržali lokalno gospodarstvo, već i kako bi gostima pružili autentično iskustvo hrane koja je svježa, nutritivno bogata i specifična za određeno podneblje.

Biser istarske kuhinje

Jedan od najljepših hrvatskih gradova, Rovinj, poznat je po tome što se ponosi svojom kulinarskom scenom i to s pravom. Gastronomiju Rovinja karakteriziraju lokalne namirnice, autohtoni recepti i izvrsna vina. Budući da gastronomija igra ponekad presudnu ulogu u odlučivanju koje mjesto posjetiti, ne čudi što je ovaj grad imao najveći broj noćenja ove sezone, rekordnih 1,085.495 u kolovozu. Osim prirodnih i povijesnih ljepota, Rovinj se kroz godine profilirao i kao destinacija čiji šarm leži u sposobnosti da očuva autentičnost istarske kuhinje dok istovremeno nudi moderne kulinarske inovacije.

image

Rovinj

Ustupljena fotografija

Razvoj održivog turizma i poštivanje prirodnih resursa čine ovaj grad idealnim mjestom za promicanje odgovornog kulinarstva. Rovinj je i ove godine domaćin jedinstvenog gourmet eventa “The Signature Dish: 4 of a Kind”, koji spaja vrhunsku gastronomiju, umjetnost i održivost. Ovaj događaj je i humanitarnog karaktera, a održat će se 25.10. u Grand Park Hotelu Rovinj. Večer će posjetiteljima donijeti spoj visoke kuhinje, umjetničkog izraza i lokalne baštine te učiniti ovo nezaboravnim iskustvom, koje promiče ekološku svijest i očuvanje kulturne baštine.

image
Ustupljena fotografija

Osim uživanja u svim ljepotama lokalne kuhinje, cilj je inspirirati sudionike da preispitaju svoj odnos prema hrani i resursima, s posebnim fokusom na važnost održivih praksi u kulinarstvu.

Vrhunski chefovi

Svoju strast prema održivosti, inovaciji i lokalnoj tradiciji pokazat će svjetski priznati chefovi kroz nesvakidašnji pristup u osmišljavanju i oblikovanju slijedova. Posjetitelji će tako imati priliku uživati u četiri slijeda od četiri chefa, a svaki chef stvara svoj slijed koristeći lokalne sastojke, s naglaskom na održivost i kreativnost u kulinarskom pristupu. Uz to, svako jelo nosi svoju priču i jedinstvenu posvetu Istri. Ovom se manifestacijom žele naglasiti vrijednosti koje su Rovinju dobro poznate, ali u kulinarskom obliku - poštovanje prema prirodi, vrednovanje lokalnih proizvođača i slavljenje kreativnosti.

Goste će svojim jelima počastiti Jeffrey James Vella, poznat po eksperimentalnom pristupu i kreativnom korištenju lokalnih sastojaka, Simone De Lucca i Emanuele Scarello, talijanski duo poznat po vrhunskoj gastronomiji koja spaja sofisticiranost i održivost, a čiji pristup hrani naglašava jednostavnost, kvalitetu i posvećenost detaljima.

image

Jeffrey James Vella i Emanuele Scarello

Ustupljena fotografija
image

Scarello i Simone De Lucca

Ustupljena fotografija

Dalje slijede istarski chefovi Danijel i Ilja Đekić, koji s dubokim poštovanjem prema lokalnim tradicijama, spajaju moderne tehnike s okusima Istre i kreiraju jedinstvene interpretacije autohtonih recepata. Još jedno domaće ime je Damir Pejčinović, koji spajanjem inovativnih tehnika s tradicionalnim okusima stvara nezaboravne gurmanske doživljaje.

image

Danijel i Ilja Đekić

Ustupljena fotografija
image

Damir Pejčinović

Ustupljena fotografija

Uz vrhunske slijedove, događaj će zaokružiti desert renomirane slastičarke Maše Salopek koja će kroz zero-waste koncept pokazati kako slastičarstvo može biti održivo i inovativno.

image

Maša Salopek

Ustupljena fotografija

Svaki slijed nadopunit će pomno odabrana vina vinarije Kozlović, koja će dodatno istaknuti okuse jela i naglasiti sinergiju između lokalne kuhinje i vrhunskih istarskih vina. Svečanoj atmosferi posebno će pridonijeti Ana Rucner, koja će svojom izvedbom na violončelu dodatno pojačati doživljaj spajanja umjetnosti i gastronomije, na poseban način. Njezina glazba doprinijet će čaroliji događaja i istaknuti harmoniju tradicije i inovacije.

Važna poruka

Osim okupljanja vrhunskih chefova i uživanja u izvanrednim jelima, ova večer posjetiteljima će pružiti multisenzorno iskustvo, koje povezuje umjetnost, simboliku i gastronomske inovacije. Kroz večer će se na plazma ekranima prikazivati vizuali, koji oslikavaju izazove okoliša i važnost očuvanja lokalnih resursa, a u središtu restorana bit će postavljena velika kocka leda, koja se polako topi, simbolizirajući hitnost klimatskih promjena i potrebu za djelovanjem.

Fokus na održivosti vidljiv je snažnim literarnim aluzijama, koje chefovi koriste kao inspiraciju za svoja jela:

To waste or not to waste: that is the question”, simbolizira kuharski pristup, koji naglašava važnost smanjenja otpada i pametnog korištenja namirnica.

“Is there a way out of the wasteful mind?” poziv je na pronalaženje kreativnih i održivih rješenja u kuhinji.

Where are the leftovers of yesteryear?” daje osvrt na važnost očuvanja tradicije i korištenja ostataka u kulinarstvu.

What shall we do with the wasted time?”, stavlja fokus na učinkovitost i promišljeno korištenje resursa.

Kroz jedinstvenu kombinaciju održivosti, promoviranja lokalnih vrijednosti i visoke kuhinje, “The Signature Dish: 4 of a Kind” redefinira koncept gurmanskih događaja i pomiče granice kulinarstva. Svoje mjesto na ovoj manifestaciji možete rezervirati skeniranjem QR koda, a imate priliku odabrati i hoćete li ovaj spektakl ispratiti s pogledom na predivan Rovinj ili dinamičnu atmosferu u kuhinji. Što god odabrali, nećete pogriješiti jer obje opcije nude jedinstveno i nezaboravno dining iskustvo svjetskih razmjera.

image
Ustupljena fotografija

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Maistra Hospitality Group.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 15:13