
Vučeno tijesto čak i nije problematično, niti komplicirano kako se na prvi pogled može učiniti i sve što vam je potrebno da bi ispalo baš kako treba jest dobar recept, dosta prakse i malo strpljenja. U početku će vam tijesto zasigurno pucati, ali kada ga razvučete četiri ili pet puta, šesti put vjerojatno ćete već skužiti pokoji trik i ispadat će samo sve bolje.
Naravno, kao i brojne druge vještine, i ovo je jedna od onih koja se usavršava kroz neko vrijeme, pa nemojte očajavati ako će vaš put do savršeno razvučenih kora trajati nešto dulje i ako će one koje radi vaša mama, baka ili susjeda uvijek biti za nijansu ljepše. Ovdje ulogu ipak igra i iskustvo.
OSNOVNI KORACI
Za pripremu vučenog tijesta trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka - brašno, voda, sol i ulje. Iako danas postoje posebna brašna koja su, prema natpisima proizvođača, namijenjena pripremi vučenih tijesta, koristiti možete i klasično glatko brašno. S tom opcijom ne možete previše pogriješiti.
Nadalje, dok mijesite, vodu možete dodavati postepeno sve dok ne dobijete glatko, meko tijesto koje ćete zatim lako pretvoriti u kuglicu i premazati uljem. Najjednostavnija opcija bit će koristiti suncokretovo ulje.
Tijesto, dakle, treba biti meko i kada na sobnoj temperaturi pokriveno odstoji nekoliko sati, trebalo bi biti spremno za razvlačenje. Za taj je dio pripreme najbolje koristiti čisti stolnjak, kako biste ga kasnije lakše oblikovali, koji ste lagano pobrašnili. Također, prije nego što krenete razvlačiti tijesto, lagano ga razvaljajte valjkom i premažite uljem.
Kako savjetuje naša suradnica Slavica Šagolj, čiji vam recept i ostavljamo u nastavku, tijesto razvlačite sa svih strana jednakim intenzitetom, kako bi svugdje bilo jednake debljine, bez debljih dijelova, jer će u protivnom štrudla ili burek na tim mjestima biti žilaviji.
A ŠTO UMOTATI U VUČENO TIJESTO?
Kao što i sami znate, opcija je nebrojeno mnogo. Od slanog sira i mesa od kojih ćete dobiti burek, do slatkih štrudli s jabukom i drugim voćnim kombinacijama. No, osim klasike, uvijek se možete poigrati i maštovitijim nadjevima. Primjerice, ako ćete kombinirati meso i krumpir dobit ćete već poznati šareni burek, a za bezmesnu varijantu dobra opcija bit će, recimo, heljda, gljive i poriluk. U kore od vučenog tijesta možete umotati i, recimo, piletinu s gljivama, zatim kiseli kupus s krumpirom ili sezonsko povrće kao što su tikvice, blitva ili špinat, u kombinaciji sa svježim sirom ili samostalno.
ŠTO JE TO ŠARENI BUREK I KAKO SE PRIPREMA?
Od slatkih varijanti, vrijedi spomenuti da smo dosad naišli na kombinacije voća i pudinga od vanilije, a jabukama, šljivama, kruškama, višnjama, trešnjama i šumskom voću uvijek možete dodati i orašaste plodove, mak ili druge dodatke. Također, mak sam za sebe jedan je od naših favorita, a tu poslasticu nazivamo makači.
RECEPT ZA ŠTRUDLU S BOBIČASTIM VOĆEM (U OVO DOBA GODINE IPAK SMRZNUTIM)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....