DOMAĆA SPIZA

Od pašte do gradela! Poznatog chefa i gurmana Ivana Pažanina pitali smo gdje u Splitu dobro jesti, ovo su njegovi favoriti

Split je grad koji se najbolje upoznaje kroz spizu, zbog čega smo poželjeli doznati gdje stvarno vrijedi sjesti za stol

Volimo Split, njegove mirise, njegove uličice, njegove skrivene kantune u kojima se često rađa najbolja hrana. Ali u gradu koji tako strastveno živi gastronomiju, uvijek se pitamo: gdje otići pojesti nešto stvarno dobro? Zato smo savjet potražili od Ivana Pažanina, poznatog splitskog chefa koji je srca publike osvojio u popularnom kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!".

"Sigurno sam nekoga propustio, pa neka mi ne zamjere", rekao nam je splitski chef, dok smo ga jedva uhvatili u slobodnom trenutku, a sve kako bi nam otkrio gdje odlazi uživati u jednostavnoj, iskrenoj i vrhunski pripremljenoj hrani.

Ovo su Pažaninova gastro mjesta koja ne propušta kada je u Splitu.

Lučica - old school dalmatinski šarm

Adresa: Lučica 7

Smještena tik uz more u splitskoj lučici Spinut, Lučica već više od 20 godina sinonim za tradicionalnu dalmatinsku kuhinju. Pažanin voli njezin oldschool štih, ali i hranu: "Gradele, bržole i domaći pomfit - to mi je u ovom lokalu najdraže".

Corto Maltese - kuhinja s karakterom

Adresa: Obrov ul. 7

Splitski klasik modernog ugođaja, Corto Maltese Freestyle Food, jedna je od destinacija koje Pažanin često bira kad poželi nešto drugačije. U osebujnom, pomalo boemskom, rustikalnom interijeru nudi suvremene verzije hrvatskih i talijanskih jela, a chef posebno ističe jedan specijalitet - dimljeni rižot, jelo koje Cortu donosi status mjesta za sve koji vole kreativnost na tanjuru.

Konoba Hvaranin - tradicionalna priča

Adresa: Ul. ban Mladenova 9

Ako želite doživjeti kako izgleda i miriše prava tradicionalna konoba, Pažanin preporučuje Konobu Hvaranin. Smještena u prostoru koji se nije mijenjao desetljećima, s tek nekoliko stolova i atmosferom koja podsjeća na neka druga, mirnija vremena, Hvaranin je mjesto gdje se jede jednostavno, domaće i pošteno. A Pažaninov izbor? Crni rižot, jelo koje u ovoj konobi ima status klasika.

Artičok - tako dobra pašta!

Adresa: Ul. bana Josipa Jelačića 3

U restoranu Artičok, jednom od gradskih favorita s karakterom i toplinom, Pažanin najradije naručuje, tjesteninu. Artičok je poznat po kreativnom pristupu, kombiniranju lokalnih sastojaka i modernoj prezentaciji, ali uvijek s naglaskom na okusu. Idealno mjesto za one koji žele nešto laganije, ali i dalje iznimno ukusno.

Dvor - restoran u kojemu je svako jelo pun pogodak

Adresa: Put Firula 14

Kada želi pravu gastronomiju i iskustvo bez greške, Pažanin odlazi u Dvor. Kuhinju restorana zadnjih godina vodi Hrvoje Zirojeviće, jedno od najistaknutijih hrvatskih chefova, a mjesto se profiliralo kao jedno od najtraženijih gurmanskih odredišta u zemlji. Pažanin na Dvoru voli - sve. "Kod mog Zirojevića sve što on spremi je senzacionalno!"

Šug - moderna dalmatinska kuhinja

Adresa: Ul. Tolstojeva 1a

Restoran Šug donosi svježe, moderno lice dalmatinske tradicije. U fokusu su domaći sastojci i suvremene interpretacije poznatih jela, zbog čega je jedno od mjesta Pažaninu koje uvijek rado posjeti.

Za kraj nešto slatko!

Adresa: Ćirila i Metoda 4

Gastro obilazak Splita ne bi bio potpun bez slatkoga, a Pažaninov jedini izbor je - Tea Mamut i njezina slastičarnica O’š Kolač.

"Kod nje je uvijek dobar izbor slatkoga", kaže.

O’š Kolač već je godinama omiljena destinacija za sve koji žele moderne deserte i prepoznatljiv splitski potpis. Zato, ako se nađete u Splitu i želite jesti kao lokalac, ili još bolje, kao chef, ovaj popis bit će vaš najbolji vodič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 13:58