ROŠTILJ ZA VIKEND

Od mekih peciva do sočnog mesa, ovdje je baš sve što vam treba za pripremu najslasnijih burgera

 Mario Kucera/
Vikend je pravo vrijeme da se okušate u pripremi domaćih burgera od početka do kraja. Bacite ih na vruću rešetku i guštajte!

Vikend smo odlučili iskoristiti za uživanje u domaćim burgerima pa smo sastavili mali vodič za pripremu najmekših peciva, tu je i nekoliko stvarno dobrih ideja za riblje i mesne varijante kojima ćete se poželjeti vratiti što prije, a imamo i recepte za umake koji na najslasniji način zaokružuju omiljene nam sendviče.

ZA POČETAK, TREBAT ĆE VAM NAJMEKŠE PECIVO ZA BURGERE

Zaboravite kupovna peciva, okrenite se domaćoj varijanti, uprljajte ruke brašnom pa uživajte u najmekšim, još toplim primjercima koji će svaki burger podići na višu razinu. Napravite ih po provjerenom receptu za najmekša sendvič peciva sa začinskim biljem ili se pak okrenite onom ekipa iz Rougemarina.

SENDVIČ PECIVA

image
Lidija Lončarić/

TRI BOJE BURGER PECIVA

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

UMACI SU VAŽNA KOMPONENTA

Domaća majoneza uvijek će biti dobra ideja kada želite zadiviti goste oko roštilja, a napraviti je možete čak i u blenderu. U nastavku ostavljamo provjereni recept za varijantu s kaparima.

Za majonezu s kaparima iz blendera trebat će vam:

2 jaja

1 žlica senfa

2 žlice octa ili limunovog soka

prstohvat soli

2 žlice kapara

1 žlica tekućine od kapara

1 žličica meda

370 ml suncokretova ulja

Priprema:

Majonezu napravite tako da u blender stavite sirova jaja, senf, limunov sok, sol, kapare i tekućinu od kapara, žličicu meda i 70 ml suncokretova ulja. Blendajte dok ne dobijete kremu, oko 1 minutu, a zatim u tankom mlazu dodajte ostatak ulja. Budite strpljivi i ulje dodajte polako. Povremeno stanite s blendanjem, provjerite okus i popravite ga po potrebi. Kada ste potrošili ulje, stanite s blendanjem. Majonezu spremite u hladnjak do korištenja. Tako pripremljena majoneza može stajati u hladnjaku 3-5 dana.

U slučaju da niste ljubitelj klasičnog kečapa i majoneze, za vas smo pripremili tri varijante umaka za burgere koji bi vas mogli osvojiti već na prvi pogled. Za pripremu klasičnog BBQ umaka trebat će nešto više vremena, no vjerujte, trud će se itekako isplatiti, dok će vam za ostatak naših prijedloga biti dovoljna tek jedna posuda i pet minuta vremena.

GUACAMOLE UMAK

BBQ UMAK

UMAK OD JOGURTA I MENTE

image
Stock/Mario Kucera

TRI VRSTE MESA

Klasičari mogu birati između junećeg, svinjskog i purećeg mesa, ubaciti koji dodatak koji će ga učiniti još slasnijim, a zatim meso završiti na grill tavi ili, još bolje, na vrućoj rešetci. Nakon što ste obavili taj, najzahtjevniji dio posla, vrijeme je za slaganje burgera, a u nastavku možete pronaći tri ideje koje, pitate li nas, svakako vrijedi isprobati.

SAVJETI ZA JOŠ BOLJE BURGERE

  • Kod mljevenog mesa udio loja u mesu mora biti minimalno 15 posto.
  • Meso neka bude mljeveno dva puta.
  • Sol i papar mesu dodajte neposredno prije pečenja ili nakon pečenja.
  • U samo meso nemojte dodavati nikakve dodatne sastojke osim soli i papra.
  • Kod formiranja mesa za burgere oblikujte kugle težine otprilike 180 grama.
  • Prije samog pečenja meso neka bude sobne temperature.
  • Debljina mesa neka bude minimalno 1 centimetar.

JUNEĆI BURGER SA ŠPEKOM

image
Mario Kucera/

BURGER OD SVINJETINE

image
Mario Kucera/

PUREĆI BURGER

image
Mario Kucera/

MALO DRUGAČIJI BURGERI

Želite li pak pripremu burgera učiniti još malo zabavnijom, birajte između potpuno drugačijih prijedloga od onih na koje smo navikli kada pomislimo na slasne burgere. Tu su genijalni riblji burgeri i tuna burger po receptu chefa Marka Palfija, ali i mini burgeri koji će svako (mini) druženje učiniti još malo posebnijim. Na kraju, za vegane smo pripremili povrtnu varijantu burgera s omiljenim zelenim umakom i svježom salatom.

HRSKAVI FISHBURGERI

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

TUNA BURGERI PO RECEPTU MARKA PALFIJA

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

MINI BURGERI

image
Marko Miščević/Cropix/

POVRTNI BURGERI

image
Marko Miscevic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 07:46