IMAMO NEKOLIKO PREPORUKA

Obišli smo popularne adventske lokacije, cijene se kreću do 15 eura po jelu, a nudi se sve - od bunceka do hobotnice

Od sendviča i kroketa na koje ćemo se sigurno vratiti, do viralne superčokoladne torte

Iako se ponegdje ekipe još uštimavaju i dodatno ukrašavaju svoje kućice, Advent je ovih dana i službeno započeo i na nekoliko lokacija u gradu sve već miriše na kuhano vino, kobasice i druge klasike ponovno upakirane u neke nove formate. Obišli smo dvije najpopularnije lokacije - Fuliranje na Strossmayerovom trgu i Fooling Around kod Esplanade, gdje se na radi dan u poslijepodnevnim satima atmosfera tek zagrijavala pa je posjetitelja bilo nešto manje, ali vjerujemo kako će s dolaskom vikenda, interes samo dodatno porasti. Ukoliko i vaši planovi za subotu i nedjelju uključuju obilazak centra grada, donosimo nekoliko dobrih preporuka s kućica. Isprobali smo velik dio ponude, a u nastavku ostavljamo popis jela koja su nam se svidjela najviše.

FUN FACT!

Proučili smo cijene na Fuliranju i pronašli najskuplje jelo - punjenu pohanu papriku na kućici Mama Zakucava! Porcija će vas koštati čak 15 eura.

KROKETI UTJEŠNI KAO ZAGRLJAJ (FOOLING AROUND)

Kremasti, bogati, taman dovoljno slani, topli kroketi s buncekom na Noelovoj kućici nalaze se visoko na listi najboljih jela koja smo zasad kušali. Odlično su nam sjeli na prohladan dan, zagrijali nas i utješili i ovog ćemo ih Adventa zasigurno ponoviti još koji put. Cijena za tri komada, koji su konkretni i vjerojatno nakon ovog jela nećete ostati gladni, je 13 eura, što nije malo, ali s obzirom na to iza kućice stoji ekipa iz prvog zagrebačkog Michelinovog restorana, recimo da možemo razumjeti.

image
Privatna Arhiva/

Osim kroketa, na kućici na Fooling Around iz Noela nude još i arancine i porchetta burger. Također, isprobali smo i jedno jelo iz njihove ponude na Fuliranju - Pig Roll za koji smo dosad dobili već nekoliko preporuka. Iako nam je jelo bilo ukusno, meso sočno, a pecivo meko poput oblaka, s konzumacijom ovog jela pošteno smo se namučili pa ga baš i ne bismo preporučili ako na Fuliranje odlazite na prvi, drugi ili treći spoj, ili ako jednostavno želite izgledati elegantno dok uživate u hrani. S ovim jelom to svakako nećete postići. Cijena Pig Rolla, peciva punjenog trganom svinjetinom, je 13 eura, a nude još i puricu, krpice sa zeljem i buču u, naravno, pomaknutim i inovativnijim izdanjima.

image
Fuliranje/

SENDVIČ SVIH SENDVIČA (FULIRANJE)

U slučaju da se ubrajate među onu jednostavniju ekipu, koja uvijek prije svega bira dobar, pošteni sendvič, onda je Pastrami ekipe iz Picnic mingle&fun idealna opcija za vas. Općenito pastrami sendvič kod nas nije zastupljen, može se pojesti tek u rijetkim prilikama, pa je ova kućica na Fuliranju, zapravo, dobra opcija ako želite isprobati nešto o čemu ste do sada samo čitali, gledali videe ili nešto što ste probali na putovanju i jedva dočekali ponoviti. Njihov pastrami sendvič jedan je od bogatijih sendviča koji možete naručiti na Adventu, ali i općenito u gradu, jer sadrži zbilja veliku količinu sočnih dimljenih goveđih prsa narezanih na tanke kriške, dok je ostalim dodacima prilično jednostavan. Kruh je lijepo, hrskavo zapečen (koriste sourdough iz Boogie Laba), kontrast mesu radi kiselkasti kupus, a tu su i topljeni sir i dimljena majoneza. Ovo nam je top! Cijena Pastramija na Picnic Mingle&Fun kućici je 11,50 eura.

Osim toga, Picnic nudi i nekoliko svojih već poznatih burgera, a novost im je i Creamy Pistachio koktel, koji prodaju po cijeni od 5,50 eura.

image
Fuliranje/

DVA MORSKA ZALOGAJA (FOOLING AROUND I FULIRANJE)

Iako na Fuliranju i Fooling Around baš nitko ne nudi bakalar, što nas je malo iznenadilo, ribljih opcija ipak ima. Na Esplanadinoj kućici tako smo, na preporuku tamošnje ekipe, isprobali njihove hrskave losos prutiće, koji su sasvim dobra opcija za one izbirljive, koji ne vole previše eksperimentirati. Prutići su superhrskavi i uz njih poslužuju i osvježavajuću, slatkasto kiselkastu salatu od cikle, mrkve i kupusa s dressingom od senfa, meda i naranče te ukiseljenim komoračem sa šafranom. Porcija je srednja, a cijena je 11,50 eura.

Na Esplanadinoj kućici nude još i buncek tortilju, fileke s pancetom, juneći burger i krokete s pršutom. Naravno, tu su i njihovi nadaleko poznati štrukli. Od deserata nude jabuku kuhanu u bijelom vinu, čokoladni mousse sa začinima, crumble od brusnice, a tu je i nekoliko toplih koktela.

image
Fooling Around/

Morskim radostima tu nije kraj, jer na kućici Strikoman na Fuliranju isprobali smo hobotnicu u tempuri i dijelu kušača toliko se svidjela da su obećali vratiti se na još jednu porciju. Hobotnica je hrskava izvana, meka iznutra, dolazi u kombinaciji s čili majonezom, a količina koju dobijete dovoljna je da vas zasiti. Još ako uz to dodate čašu vina, koja će vas dodatno ugrijati, imate sasvim pristojnu večeru na otvorenom. Cijena je 12 eura.

Na kućici Strikoman nudi se još i hot dog s hobotnicom, beef tartar i porchetta sendvič.

image
Privatna Arhiva/

SLATKIŠ NA KRAJU (FULIRANJE I FOOLING AROUND)

Od slatkih zalogaja, isprobali smo crumble od jabuke na kućici GINgle Bells i Melt (7 eura, ista je cijena i za cherry crumble), koji je bio korektan, ali prilično sladak, i već toliko puta spomenutu Matilda tortu na kućici Gdje je Jura?

image
Darko Kontin/

Matilda tortu htjeli smo i planirali isprobati otkad smo prvi put čuli da će se nuditi na Adventu, jer nekoć smo bili veliki fanovi filma Matilda iz 1996. godine, pa nas je cijela ova ideja pošteno razveselila. Torta je zbilja bogata, moćna, dolazi s preljevom od čokolade koji dodatno pojačava cijeli dojam i idealna je za one kojima desert bez čokolade nije desert. Budući da je prilično zasitna, najbolje je jedan komad podijeliti s dragom vam osobom, pa ako vam dođe želja za još, lako to ispravite ponovnim odlaskom na kućicu Jurja Klepića. Cijena torte je 9 eura, a Juraj nudi još i fritule u nekoliko kombinacija, churros i Dubai čokoladu.

ŠTO SE JOŠ NUDI?

Na ovim adventskim lokacijama naći ćete još i kućicu Pizza Social Cluba, koji uvijek nudi dobre pizze, zatim Instituta za kobasice Mate Jankovića, koji vole svi klasičari kojima Advent nije Advent bez kobasice, a nedavno smo pisali i o suradnji MasterChefovca Otta Grundmanna i ekipe iz Uranije, koji nude dobru hranu i koktele. Za vegane, tu je BioManija na Fooling Around, kućica na kojoj nude, među ostalim, arancine i veganski sarma burek, a nekoliko koraka dalje možete uživati i u sushiju te koktelima iz bara KOI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 22:17