Vina Zadarske županije upravo se predstavljaju na Music & Wineu u Petom kupeu, novootovorenom prostoru na adresi Trnjanska cesta 5.
Svoje najbolje kapljice u Zagreb je donijelo deset vinarija okupljenih oko udruge ZaDar: tu su Kraljevski vinogradi, Badel 1862 predstavlja svoja Korlat vina, kušati se mogu i vina vinarije Bora, kao i ona vinarija Fiolić, Ker-Vin, Škaulj, Figurica, Karaba, MasVin i Buljat.
- Odaziv Zagrepčana je odličan, ljudi cirkuliraju cijeli dan, a najveću gužvu očekujemo upravo u narednim satima, nakon ručka. Prvi je to put da na ovaj način predstavljamo zadarska vina u Zagrebu i jako smo zadovoljni kako sve ide. Cijeli je program, naravno, popraćen odličnom glazbom za koju je zadužen Pepi Jogarde, dok zalogaje slaže naš masterchef Renato Kraljev – priča nam Zdravko Žuža iz vinarije Bora, dodajući kako se kušati mogu delicije poput paškog baškotina sa skutom, kozicama i šparogama, mariniranih inćuna s artičokom ili sipe s kremom od slanutka.
On nam otkriva i više o tome po čemu je zadarska regija posebna kada govorimo o vinima.
- Najpoznatiji smo po svojim autohtonim crnim sortama, to su doista posebna vina. Njegujemo Bordeaux sorte i s njima postižemo iznimne rezultate u svijetu – kaže nam Žuža.
No ponosan je da se upravo u njihovoj županiji proizvodi i najjužniji hrvatski sauvignon.
- I naša bijela vina su itekako prepoznata. Recimo, Pošip vinarije Bora je dobio i Decanterovo zlato, što nikako nije mala stvar – priča, dodajući da je ponosan i što zadarski vinari rade na očuvanju autohtonih sorti, pa su zajedničkim radom ponovno oživjeli neke čak preko dvije stotine godina stare sorte.
- U svakom slučaju, pozivam sve ljubitelje kvalitetnog vina da nam se pridruže i da nauče nešto o našem vinskom podneblju. Atmosfera je sjajna, a vino još bolje – kaže nam Žuža.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....