
U potrazi za najboljim cheesecakeom ovoga puta zaputili smo se u poznatu zagrebačku slastičarnicu Zagreb. Naime, ova institucija glavnog grada u Masarykovoj 4 posluje od davne 1950. i nema znaka stajanja. Svaki put kad prolazimo pored lokala ima gostiju, a vjerojatno najviše njih ide po sladoled.
No, tu smo zbog cheesecakea te smo se razveselili kada smo vidjeli da poslužuju baskijski cheesecake. Da podsjetimo, ova varijacija poznate torte od sira dolazi iz San Sebastiana, te se naziva tarta de queso, odnosno, tortom od sira. Baskijska torta od sira nastala je sasvim slučajno, a poznata je po prekrasnome zagorenom izgledu postignutome na vrlo visokoj temperaturi u kalupu obloženim papirom za pečenje. Nema koricu i podlogu te je vrlo kremasta i sočna.
Stoga smo se blago začudili kada je pred nas došao neki hibrid baskijske torte od sira i klasičnoga cheesecakea u slastičarnici Zagreb. Komad torte bio je lijepo zapečen, konkretan i prije svega koštao je svega 3,60 €, što je prihvatljiva cijena. Iznutra je bio mekan, kremast, baš onakav kakav bi baskijski komad torte od sira trebao biti. Tekstura je bila baršunasta, a torta dovoljno čvrsta da drži oblik.
Međutim, do problema dolazi zbog podloge od keksa koja je, iako sama po sebi ništa loše, nepotrebna u ovome kolaču. Zbog svoje slatkoće narušava balans okusa te cijeli kolač postaje blago presladak i konfuzan. Iako nam se sviđa okus kreme i mekoća zalogaja, ovaj potez nam nije jasan. Ta klasična podloga od keksa suprotnost je originalnoj filozofiji baskijske torte od sira.
No, svakako smo iz Zagreba otišli sretni i zadovoljni jer je više nego pohvalno da se u najstrožem centru grada ukusan komad torte od sira može pojesti za cijenu od tek 3,60 €. Za usporedbu, prethodnih nekoliko komada torte od sira bili su više od eura skuplji.
Možda bi jednostavno u Zagrebu trebali ne nazivati ovaj komad torte baskijskim cheesecakeom jer se time zbunjuje goste koji očekuju nešto drugo. Svakako preporučujemo ovaj komad za dobru cijenu, konkretno narezanog i dobrog okusa. Za pravi doživljaj, predlažemo da se uživanje u kolaču upotpuni sjedenjem vani kada je toplo.
Komentari (0)
Komentiraj