The best off

Kotlovina u mlincu, krpice sa zeljem i veganske fritule! Obišli smo Advent, razgovarali s ugostiteljima i izdvojili favorite

Posjetili smo najpopularnije lokacije zagrebačkog Adventa, kušali hranu i razgovarali s ugostiteljima

Ušli smo u, prema mnogima, najljepši dio godine, onaj kada ulice centra Zagreba poprime sasvim novu atmosferu, mirišu po omiljenim zimskim specijalitetima i kuhanom vinu i kada nam mjesto okupljanja s najdražim ljudima postaju adventske kućice.

Budući da smo posljednja dva tjedna već obišli dio Adventa, o čemu smo vam pisali ovdje, ovih smo dana odlučili provjeriti i druge lokacije, a na preporuku gurmana čije mišljenje cijenimo, odabir je pao na Europski trg, Zrinjevac, Fuliranje i, još jednom, Fooling Around kod hotela Esplanade. U svom smo obilasku, osim kušanja favorita sa svake lokacije, razgovarali s i nekoliko ugostitelja, a što oni misle o ponudi, atmosferi, kakvu hranu nude i koji su favoriti posjetitelja, saznajte u videu u nastavku. Također, u nastavku vam donosimo i neke od favorita koje smo ovom prilikom kušali.

NAJPOZNATIJE SLANE FRITULE I CRNI RIŽOTO U DVA ZALOGAJA

Na Adventu na Europskom trgu isprobali smo nekoliko jela, a najviše su nam se svidjele i ove godine superpopularne slane fritule na kućici Ođe, ođe. Nude ih u nekoliko varijanti, s maslinama, s pancetom i s ribom, ali naš favorit ovog puta su one riblje, koje rade tako da na 100 grama brašna stavljaju čak 200 grama očišćenog oslića. Fritule su hrskave izvana, a meke i sočne iznutra, bogatog okusa i zbilja slasne. Posebno nam se sviđa i dodatak suhih smokava, koje su lijep kontrast slanim i masnijim fritulama.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Cijena za jednu porciju je 9 eura, a nakon što je pojedete, bit će vam dovoljan još samo kakav manji desert kako biste bili siti i zadovoljni napustili ovu adventsku lokaciju. Dobro je dodati i kako je kućica Ođe, ođe na Europskom trgu prilično popularna pa ne zamjerite ekipi ako ćete na svoju porciju fritula morati čekati nešto dulje.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Nakon fritula, isprobali smo još i arancine od crnog rižota na kućici The Rich Man. Porcija je bila poštena, pržene okruglice prilično hrskave izvana, a lijepo kremaste i aromatične iznutra, a aioli i majoneza od limuna bili su dobar i ne pretežak dodatak, unatoč tome što je, zapravo, riječ o zasitnijim i masnijim umacima. Cijena za porciju od pet okruglica je 10,5 eura.

Na ovoj kućici nude još i, među ostalim jelima, puricu s mlincima, rolanu svinjetinu s francuskom salatom.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

KOTLOVINA U MLINCU I VEGANSKE FRITULE

Na adventu na Zrinjevcu također smo obišli nekoliko kućica. Ono što nam je najviše zapelo za oko i što smo kušali je bila Kotlovina u mekom mlincu na kućici Kezele Vina i Kotlovina.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Odabrali smo varijantu s piletinom, koja je bila iznimno sočna, punjena povrćem i piletinom. Mlinac, u kojem je meso i povrće bilo posluženo, bio je blago hrskav i svježe napravljen. Cijena svih kotlovina iznosi 7 eura te će vas itekako najesti. Uz jelo nam je bio poslužen i domaći ljutkasti umak koji je bio baš odlično začinjen. Osim nekoliko mesnih opcija nude i vegetarijansku opciju, koju su nam preporučili i kojoj se veselimo idući put kada posjetimo ovu kućicu.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Nakon Kotlovine zaželjeli smo se nečeg slatkog te smo ugledali kućicu Fakin s druge strane paviljona, koja nudi veganske i vegetarijanske opcije. U ponudi imaju veganske fritule, koje smo mi probali, zatim veganske medaljone kao i vegetarijanske opcije poput pohanog sira.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Veganske fritule probali smo u tri varijante, s veganskom čokoladom, pekmezom i prahom od cimeta i šećera. Favorit od ovih triju varijanta bile su nam fritule s veganskom čokoladom. Koštaju 6 eura i, budući da su prilično zasitne, predstavljaju dobar slatki zalogaj za jednu ili dvije osobe.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

KRPICE SA ZELJEM I HRSKAVA PIZZA

Obilazeći Fuliranje na Strossmayerovom trgu, zaustavili smo se kod nekoliko kućica i izdvojili dvije. S obzirom na raznolikost gastronomskog sadržaja, odlučili smo probati nešto što se ne može pronaći na drugim adventskim lokacijama u Zagrebu.

Naš prvi izbor bila je kućica Pizza Social Club, poznata po svojoj minimalističkoj ponudi – svega četiri vrste pizze, od kojih je jedna slatka.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Odabrali smo slanu pizzu Peperoni, koja dolazi s blagom pikantnom salamom, mozzarellom i bosiljkom. Pozitivno nas je iznenadila jednostavnošću, dokazujući da za dobru pizzu nije potrebno mnogo sastojaka.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Cijena ove pizze iznosila je 9 eura, a na meniju možete pronaći još margaritu, pizzu pizzaioli te slatku pizzu.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Druga kućica koju smo obišli bila je Tringelt, koja nudi tradicionalna i domaća zagrebačka jela poput sarme i štrukli. Ovdje se radi o konceptu koji je osmislio Eduard Beg. Prošle godine njegova kućica Beg Plant Based predstavljala je ponudu koja se fokusirala na potpuno biljne, odnosno veganske inačice poznatih blagdanskih jela i street food koncepata. Ove godine htio je ponuditi nešto drugačije, domaće.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Mi smo se odlučili za krpice sa zeljem. Porcija je bila obilna, tjestenina dobro kuhana, zelje je ostalo blago hrskavo, a buncek dodan u jelo bio je izuzetno mekan i sočan. Ovo jelo košta 8,5 eura, a porcija je zasitna.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

BUNCEK U TORTILJI I SLASTAN RAGU

Naša posljednja destinacija bio je Hotel Esplanade, odnosno Fooling Around, gdje su cijene nešto više nego drugdje u gradu, no i hrana je podignuta na višu razinu. Kućice poput Esplanadine, Noelove i JRE-a, koja okuplja ponudu nekoliko poznatih hrvatskih restorana, značajno se razlikuju od ostatka zagrebačkog Adventa. Odlučili smo istražiti nekoliko kućica i usporediti njihove ponude, a izdvojili smo dvije koje su ovdje posebno popularne.

Prva je kućica Hotela Esplanade. Isprobali smo suhi buncek sa zeljem, poslužen u hrskavoj tortilji, a sve je zaokruženo domaćom kremom od hrena i začinskim biljem. Cijena jela iznosi 9.5 eura, ukusno je i slasno i svakako bismo ga naručili ponovno.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

Osim ovog jela, u ponudi su domaći štrukli, pohane sardine, fileki s pancetom i mnogi drugi specijaliteti.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Druga kućica koju smo obišli bila je Mason Burgers & Stuff, usmjerena na mesna jela.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Ponuda ove kućice je raznovrsna, a mi smo se odlučili za mesni ragu s palentom. Jelo je zaista obilno i zasitno, s mesom koje se doslovno topilo u ustima i sočnim, bogatim umakom, dok se palenta izvrsno uklopila u cjelinu. Ovo jelo košta 14,80 eura, što odražava malo viši rang cijena, ali i kvalitetu te jedinstvenost ponude.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 08:24