Ušli smo u, prema mnogima, najljepši dio godine, onaj kada ulice centra Zagreba poprime sasvim novu atmosferu, mirišu po omiljenim zimskim specijalitetima i kuhanom vinu i kada nam mjesto okupljanja s najdražim ljudima postaju adventske kućice.
Budući da smo posljednja dva tjedna već obišli dio Adventa, o čemu smo vam pisali ovdje, ovih smo dana odlučili provjeriti i druge lokacije, a na preporuku gurmana čije mišljenje cijenimo, odabir je pao na Europski trg, Zrinjevac, Fuliranje i, još jednom, Fooling Around kod hotela Esplanade. U svom smo obilasku, osim kušanja favorita sa svake lokacije, razgovarali s i nekoliko ugostitelja, a što oni misle o ponudi, atmosferi, kakvu hranu nude i koji su favoriti posjetitelja, saznajte u videu u nastavku. Također, u nastavku vam donosimo i neke od favorita koje smo ovom prilikom kušali.
NAJPOZNATIJE SLANE FRITULE I CRNI RIŽOTO U DVA ZALOGAJA
Na Adventu na Europskom trgu isprobali smo nekoliko jela, a najviše su nam se svidjele i ove godine superpopularne slane fritule na kućici Ođe, ođe. Nude ih u nekoliko varijanti, s maslinama, s pancetom i s ribom, ali naš favorit ovog puta su one riblje, koje rade tako da na 100 grama brašna stavljaju čak 200 grama očišćenog oslića. Fritule su hrskave izvana, a meke i sočne iznutra, bogatog okusa i zbilja slasne. Posebno nam se sviđa i dodatak suhih smokava, koje su lijep kontrast slanim i masnijim fritulama.
Cijena za jednu porciju je 9 eura, a nakon što je pojedete, bit će vam dovoljan još samo kakav manji desert kako biste bili siti i zadovoljni napustili ovu adventsku lokaciju. Dobro je dodati i kako je kućica Ođe, ođe na Europskom trgu prilično popularna pa ne zamjerite ekipi ako ćete na svoju porciju fritula morati čekati nešto dulje.
Nakon fritula, isprobali smo još i arancine od crnog rižota na kućici The Rich Man. Porcija je bila poštena, pržene okruglice prilično hrskave izvana, a lijepo kremaste i aromatične iznutra, a aioli i majoneza od limuna bili su dobar i ne pretežak dodatak, unatoč tome što je, zapravo, riječ o zasitnijim i masnijim umacima. Cijena za porciju od pet okruglica je 10,5 eura.
Na ovoj kućici nude još i, među ostalim jelima, puricu s mlincima, rolanu svinjetinu s francuskom salatom.
KOTLOVINA U MLINCU I VEGANSKE FRITULE
Na adventu na Zrinjevcu također smo obišli nekoliko kućica. Ono što nam je najviše zapelo za oko i što smo kušali je bila Kotlovina u mekom mlincu na kućici Kezele Vina i Kotlovina.
Odabrali smo varijantu s piletinom, koja je bila iznimno sočna, punjena povrćem i piletinom. Mlinac, u kojem je meso i povrće bilo posluženo, bio je blago hrskav i svježe napravljen. Cijena svih kotlovina iznosi 7 eura te će vas itekako najesti. Uz jelo nam je bio poslužen i domaći ljutkasti umak koji je bio baš odlično začinjen. Osim nekoliko mesnih opcija nude i vegetarijansku opciju, koju su nam preporučili i kojoj se veselimo idući put kada posjetimo ovu kućicu.
Nakon Kotlovine zaželjeli smo se nečeg slatkog te smo ugledali kućicu Fakin s druge strane paviljona, koja nudi veganske i vegetarijanske opcije. U ponudi imaju veganske fritule, koje smo mi probali, zatim veganske medaljone kao i vegetarijanske opcije poput pohanog sira.
Veganske fritule probali smo u tri varijante, s veganskom čokoladom, pekmezom i prahom od cimeta i šećera. Favorit od ovih triju varijanta bile su nam fritule s veganskom čokoladom. Koštaju 6 eura i, budući da su prilično zasitne, predstavljaju dobar slatki zalogaj za jednu ili dvije osobe.
KRPICE SA ZELJEM I HRSKAVA PIZZA
Obilazeći Fuliranje na Strossmayerovom trgu, zaustavili smo se kod nekoliko kućica i izdvojili dvije. S obzirom na raznolikost gastronomskog sadržaja, odlučili smo probati nešto što se ne može pronaći na drugim adventskim lokacijama u Zagrebu.
Naš prvi izbor bila je kućica Pizza Social Club, poznata po svojoj minimalističkoj ponudi – svega četiri vrste pizze, od kojih je jedna slatka.
Odabrali smo slanu pizzu Peperoni, koja dolazi s blagom pikantnom salamom, mozzarellom i bosiljkom. Pozitivno nas je iznenadila jednostavnošću, dokazujući da za dobru pizzu nije potrebno mnogo sastojaka.
Cijena ove pizze iznosila je 9 eura, a na meniju možete pronaći još margaritu, pizzu pizzaioli te slatku pizzu.
Druga kućica koju smo obišli bila je Tringelt, koja nudi tradicionalna i domaća zagrebačka jela poput sarme i štrukli. Ovdje se radi o konceptu koji je osmislio Eduard Beg. Prošle godine njegova kućica Beg Plant Based predstavljala je ponudu koja se fokusirala na potpuno biljne, odnosno veganske inačice poznatih blagdanskih jela i street food koncepata. Ove godine htio je ponuditi nešto drugačije, domaće.
Mi smo se odlučili za krpice sa zeljem. Porcija je bila obilna, tjestenina dobro kuhana, zelje je ostalo blago hrskavo, a buncek dodan u jelo bio je izuzetno mekan i sočan. Ovo jelo košta 8,5 eura, a porcija je zasitna.
BUNCEK U TORTILJI I SLASTAN RAGU
Naša posljednja destinacija bio je Hotel Esplanade, odnosno Fooling Around, gdje su cijene nešto više nego drugdje u gradu, no i hrana je podignuta na višu razinu. Kućice poput Esplanadine, Noelove i JRE-a, koja okuplja ponudu nekoliko poznatih hrvatskih restorana, značajno se razlikuju od ostatka zagrebačkog Adventa. Odlučili smo istražiti nekoliko kućica i usporediti njihove ponude, a izdvojili smo dvije koje su ovdje posebno popularne.
Prva je kućica Hotela Esplanade. Isprobali smo suhi buncek sa zeljem, poslužen u hrskavoj tortilji, a sve je zaokruženo domaćom kremom od hrena i začinskim biljem. Cijena jela iznosi 9.5 eura, ukusno je i slasno i svakako bismo ga naručili ponovno.
Osim ovog jela, u ponudi su domaći štrukli, pohane sardine, fileki s pancetom i mnogi drugi specijaliteti.
Druga kućica koju smo obišli bila je Mason Burgers & Stuff, usmjerena na mesna jela.
Ponuda ove kućice je raznovrsna, a mi smo se odlučili za mesni ragu s palentom. Jelo je zaista obilno i zasitno, s mesom koje se doslovno topilo u ustima i sočnim, bogatim umakom, dok se palenta izvrsno uklopila u cjelinu. Ovo jelo košta 14,80 eura, što odražava malo viši rang cijena, ali i kvalitetu te jedinstvenost ponude.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....