Zakoračili smo u 2025. u kojoj će nas, ako je vjerovati najavama, čekati punjena tjestenina koja doživljava renesansu, čajevi koji su put pronašli do slastica i koktela pa sve do lubenice u slanim jelima. Ova godina obećava još zanimljivije eksperimentiranje s novim okusima, teksturama i tehnikama kuhanja, a evo koji se trendovi prognoziraju na svjetskoj razini.
PUNJENA TJESTENINA
Dumplings, gyoze, tortelini i druga punjena tjestenina nisu novost kada je u pitanju gastronomija, ali ako je vjerovati predikcijama Forbesa ovo jelo 2025. će doživjeti novu renesansu. Eksperimentirat će se s oblicima, punjenjima te istraživati novi okusi. Neočekivane kombinacije kada je u pitanju punjena tjestenina već se mogu vidjeti na društvenim mrežama poput TikToka-a na kojemu upravo ovo jelo često bude inspiracija gastronomskih kako entuzijasta tako i stručnjaka, ali i na menijima restorana koji pokušavaju na inovativan način prezentirati ovo jelo.
VRIJEME JE ZA ČAJ
Matcha je već postala mainstream, stoga ne čudi pretpostavka da ćemo u 2025. godini mjesto prepustiti čajevima poput Earl Greya, Rooibosa, ali i nekim dobro poznatim klasicima poput kamilice, cimeta i koprive. No što je zapravo tu zanimljivo i zašto se čaj našao među trendovima u 2025. godine? Prema pisanju Forbesa čajevi će biti prisutni u pekarskim proizvodima, koktelima, koncentratima i slanim jelima. Bilo da je riječ o gaziranim napicima ili pekarskim slasticama, čaj tek počinje osvajati tržište.
GODINA LUBENICE
Lubenica nudi brojne mogućnosti, a njezini prirodni šećeri se lijepo karameliziraju kad se peku. Lubenica se uvijek dobro slaže sa slanim sirevima poput fete, a kombinirati je možete i s grilanim sirom kao što su škripavac, halloumi te mladi kozji sir. Sve to dobro je poznato no unatoč tome, lubenice se, smatraju neki, tek ove godine probija na sam vrh kada su u pitanju namirnice. I u Hrvatskoj znaju da je lubenica postala prava mala buntovnica željna da dođe u prvi plan o čemu najbolje govori činjenica da je chef Goran Kočiš u MasterChefu kroz svoj recept donio spoj pečene lubenice i tune.
MEKSIČKA KUHINJA NA VRHU
Godina 2025. donijet će zasluženi fokus i na meksičku kuhinju. Tradicionalna jela koja nose upečatljive okuse i mogućnost personalizacije, prema pisanju medija bit će inspiracija mnogih chefova. Meksička kuhinja, koja nudi raznolike okuse - od pikantnih do slatkastih, uz bogatstvo začina poput čilija, kima i korijandera, omogućava kreativnost u jelima. Osim toga tacos, burritos i quesadillas nisu samo jela, već i simbol modernog street food trenda, koji ostaje izuzetno popularan među mlađim generacijama, zbog čega se predviđa da će baš ona biti temelj novih gastronomskih inovacija.
Bilo da se radi o prolaznim trendovima ili pokazateljima dugoročnih prehrambenih obrazaca, 2025. godina bit će ispunjena zanimljivim gastronomskim novitetima koje s nestrpljenjem očekujemo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....