Zagrebačka pekarska scena posljednjih nekoliko godina raste nevjerojatnom brzinom. I dok smo još prije 10-ak godina na raspolaganju imali bijeli, polubijeli, kukuruzni i raženi kruh, danas je na pojedinim adresama ponuda daleko šira. Iako su cijene porasle, kada u obzir uzmete da je u pitanju uglavnom kruh od kiselog tijesta za koji je potrebno daleko više vremena nego što je to slučaj kod klasične pripreme i koji je ujedno i zdraviji, na neke cifre lakše zažmirimo. Osim kruha, na provjerenim mjestima volimo kupiti i dobru focacciu, a u nastavku vam donosimo koje su to adrese koje redovito posjećujemo.
NAJJEFTINIJI KISELI KRUH
Jedan od najvećih favorita i kruh koji kupujemo najčešće je Bread Clubov Deda. Riječ je o sourdough kruhu od pšeničnog brašna, koji možete kupiti u većoj ili manjoj varijanti, a koji će vas koštati tek 1,50 euro za 550 grama. Ovo je ujedno i najjeftiniji kruh od kiselog tijesta na koji smo do sada naišli. Naručiti se može i putem dostavnih servisa.
GDJE KUPITI DOBAR KUKURUZNI KRUH?
Kukuruzni kruh oduvijek je na listi naših omiljenih jela i volimo ga u svakom mogućem obliku. Odličan starinski kukuruzni kruh kupujemo na tržnici Dolac, u mliječnom dijelu na samom početku, a stvarno dobar sourdough kukuruzni kruh pronašli smo, pak, u pekarnici Kukuriku na zagrebačkoj Savskoj cesti. Rade ga od pšeničnog bijelog i integralnog brašna te kukuruzne krupice i jedan je od općenito najboljih kruhova koje smo u pekarnicama do sada pronašli. Bogat i zasitan, a ne previše težak i blago mastan, odličan je u slanim, ali i slatkim kombinacijama. Primjerice, od njega radimo sendviče, ali ga volimo i s malo maslaca i džema. Osim kukuruznog kruha, ovdje kupujemo i odličnu focacciu, koja dolazi u varijanti sa pšeničnim, ali i kukuruznim brašnom.
KRUH KOJI OSTAJE MEKAN NEKOLIKO DANA
U Boogie Labu u Parku kneževa, na zagrebačkoj Branimirovoj ulici, nedavno smo kupili odličan pirov kiseli kruh. Bio je blago kiselkast i odlično se slagao uz humus i domaću jetrenu paštetu. Mekan je ostao i nakon dva dana čuvanja u dobro zatvorenoj posudi, što je svakako dobra vijest ako kruh ne kupujete svakog dana. Cijene kruha u Boogie Labu uglavnom se kreću oko 3, 4 eura, a osim toga, ovdje također kupujemo focacciu, koja je nešto drugačija i mekša od ostatka focaccia u zagrebačkim zanatskim pekarnicama.
MLIJEČNI KRUH KAKAV NEMA NITKO DRUGI
Do sada je već postalo jasno kako zbilja volimo dobar kruh pa tako među favorite svrstavamo i mliječni japanski shokupan koji se može kupiti samo u zanatskoj pekarnici Korica. Blago slatkast i punog okusa, ovaj kruh mekan ostaje danima, najbolji je za pripremu sendviča, a tost od shokupana bit će jedan od boljih koji kod kuće možete napraviti. Cijena shokupana u Korici je 2,60 eura, a naručiti se može i putem dostavnih servisa.
ZA ONE KOJI VOLE HRSKATI
U Noel Bread&Deli pekarnici najčešće svraćamo po hrskavi baguette koji zatim koristimo još istog dana kako ne bi postao previše tvrd ili ga idućeg dana ubacujemo u pećnicu i poslužujemo kao jednu od komponenti bruschetta sa slatkim, ljetnim rajčicama. Osim toga, ovdje smo svojevremeno isprobali i dobar kruh s prženim lukom kojem, upravo zato što je toliko aromatičan, gotovo da i neće trebati drugi dodaci. Možda tek malo maslaca. Kruh iz Noela također možete naručiti putem dostavnih servisa, a cijene se kreću od 3,20 eura za pšenični do 7,40 eura za raženi kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....