Volite ribu i sve iz mora, ali kamenice su vam još uvijek nepoznanica? Možda je upravo sada pravo vrijeme da se stvari promijene. Zaboravite na sve što ste čuli od onih kojima kamenice nisu sjele na prvu i dajte im priliku, svježe i poslužene na pravi način, mogu biti itekako ukusne.
Početak ožujka označio je vrijeme kada su kamenice i službeno u sezoni, njihovo je meso sada najboljeg okusa, izdašne su i moćne. Vrhunac će doživjeti oko 19. ožujka, kada se slavi blagdan sv. Josipa. Tada su, kažu iskusni, najmesnatije pa, ako ste u prilici, zaputite se u neki od zagrebačkih restorana ili na ribarnicu i počastite se.
KAKO KUPOVATI KAMENICE?
Kada kamenice kupujete na ribarnici, pažnju je dobro obratiti na to jesu li već otvorene ili ne. U slučaju da su školjke otvorene, nemojte ih kupiti. Svježe kamenice su zatvorene, mirišu na more i upravo po tome ćete ih najprije prepoznati.
KAKO OTVORITI KAMENICE?
Tijelo kamenice nalazi se između dvije nepravilne ljušture i drži se za njih s dva mišića. Prilikom otvaranja ove školjke potrebno je mišiće pažljivo odvojiti nožem kako ne biste zarezali meso. Čišćenje vam možda neće poći za rukom odmah, no sve je stvar prakse i dobrog noža. Iako je uvijek dobro pri ruci imate nož stvoren za ovu svrhu, sasvim dobro otvoriti ih možete i kratkim, tankim kuhinjskim nožem. Ugurajte ga između dvije ljušture, kamenicu stavite na krpu ili čvrstu podlogu, a zatim nožem pažljivo postružite po dnu školjke kako biste prerezali donji mišić kamenice. Školjku zatim otvorite i uklonite donju ljušturu kako vam ne bi smetala, a trebat će vam kasnije. Nožem prerežite i drugi mišić kamenice pa njeno meso vratite u dublju ljušturu i poslužite.
KAKO IH POSLUŽITI?
Kamenice će najbolje biti sirove, začinjene tek s nekoliko kapi domaćeg limuna. Osim toga, dodati možete i sitno sjeckanu ljutiku i malo papra, a želite li otići korak dalje, poslužite se receptima chefa Matije Bregeša pa kamenice napravite u umaku od mlaćenice ili s kvasinom i medenim krekerom. U slučaju da izbjegavate sirove kamenice, dodajte ih u rižoto ili ih poširajte, a posebno su slasne i u tempuri po receptu ekipe iz Bota Šare.
KAMENICE S KVASINOM I MEDENIM KREKEROM
POŠIRANE KAMENICE S KREMOM OD CELERA I PORILUKOM
GDJE POJESTI KAMENICE U ZAGREBU?
Jedno od najpoznatijih mjesta s odličnim malostonskim kamenicama je svakako restoran Bota Šare. Smješten je u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici, a osim tog lokala, vlasnici drže i restorane u Malom Stonu, Dubrovniku i Splitu. Obitelj Šare bavi se uzgojem ribe i školjaka u Malom Stonu više od 20 godina pa je logično i to da upravo oni nude najsvježije primjerke u gradu. Osim toga, dobro upućeni na kamenice subotom vole svratiti i u Cheese bar u Cesarčevoj ulici gdje ih možete upariti s ponajboljim vinima u gradu.