RECENZIJA RESTORANA

Ovako fantastičan rižoto dugo nismo jeli! Evo zašto se još planiramo vratiti u ovaj zagrebački restoran

Zagrebu kronično nedostaje talijanskih restorana, a Tomassino je jedan od onih koji čine razliku

Od trenutka kad nazovete za rezervaciju stola do dolaska računa na stol, Tomassino dokazuje da je restoran koji vrijedi posjetiti. Ovaj istovremeno moderan i tradicionalan restoran oduševljava talijanskim klasicima, pružajući pravo osvježenje u Zagrebu, gradu kojem kronično nedostaje dobrih talijanskih restorana.

"Dobar dan, restoran Tomassino, kako vam možemo pomoći?", javlja se iznimno ljubazan ženski glas s druge strane telefona. Preuzima našu rezervaciju za dvoje i dodatno nas pita dolazimo li povodom neke posebne prilike. Razgovor završava entuzijastičnim i toplim: "Veselimo se vašem dolasku", što nas dodatno oduševljava i učini da s nestrpljenjem iščekujemo našu dogovorenu večeru.

Taj isti ljubazni glas dočekuje nas na vratima i vodi do našeg stola smještenog pokraj prozora, u prostoru ispunjenom svjetlom. Staklene stijene, prostranost i moderno-tradicionalni interijer stvaraju iznimno ugodan i opuštajući ambijent u kojem se osjećate nimalo opterećeno.

image
Privatna arhiva

Jedva čekamo započeti! Večer otvaramo viljamovkom iz domaće destilerije Perković, a zatim naručujemo Šemberov Ab Ovo 2022 (49 eura), rajnski rizling predivne jantarne boje i bogatog, punog okusa – vino koje lako možete popiti više od jedne butelje. Ipak, ostajemo pri samo jednoj. Šteta, očito je malo "slabija" srijeda po pitanju alkoholnog kapaciteta.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Izrazito ljubazan i predan konobar donosi nam meni s kojeg za predjelo naručujemo samoborsku pastrvu (crudo pastrva, začinjena solju s okusom komorača, zagrijana na maslacu i poslužena uz kavijar ikre pastrve i kremu od cvjetače - 21 €), salatu od mladog špinata, skute, grilanog limuna i kalamansi (vrsta citrusa) dressing (11 €), i arancine s raguom (riža sa šafranom, bolonjez punjenje i aioli umak 12 €).

Pastrva je bila punog okusa, mekana i divno začinjena solju (iako je komorač bio nešto teže uočljiv). Blaga krema od cvjetače i ikra s intenzivnim ribljim okusom savršeno su je komplementirali. Kasnije ćemo zaključiti da nam je ovo jelo bilo najbolje jelo večeri, rame uz rame s rižotom koji smo uzeli za glavno jelo.

image
Privatna arhiva

Salati ne možemo pronaći nijednu zamjerku - bila je svježa i bogata citrusima, savršeno predjelo koje osvježava i idealno je za vrući ljetni dan, za razliku od arancina. Ipak, arancini su bili izvrsni - ragu bolonjez punjen intenzivnog mesnog okusa, riža skuhana do savršenstva, a hrskavi poh jednostavno zove na još. Jedan savjet, s aiolijem imaju prostora biti puno hrabriji - majoneza s češnjakom treba biti upravo to, majoneza s češnjakom, on se mora osjetiti. Sva predjela zaslužila su vrlo dobre i odlične ocjene, i veselili smo se onome što slijedi.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

A to je Butchers Skirt odrezak s ljutikom pirjanom u pivu (200 g stoji 22 €) i krumpir s limetom i timijanom (3,50 €) te Okusi sjevera (rižoto od kunića s lardom di colonnata i prahom od ružmarina - 19 eura). Ako do sada nikada niste birali skirt steak, sada je vrijeme da počnete. Mesari su često zadržavali određene rezove mesa za sebe jer su bili manje poznati ili cijenjeni od strane šire javnosti. Skirt steak je jedan od tih rezova zbog svoje tvrđe teksture i specifičnog izgleda. Ovaj je imao intenzivan, bogat i mesnat okus, a naručili smo ga pečenog medium rare. Krumpiri su pripremljeni "trostrukom tehnikom" (blanširanje, prvo pečenje/prženje, drugo pečenje/prženje) i doista su izvrsni.

image
Privatna arhiva

Ali rižoto! Od školski skuhane riže, perfektne konzistencije, one predivne kožice koja se stvori stajanjem, larda koji ovo jelo čini onime što jest i kunića kojeg smo prije uvijek izbjegavali jer je bio presuh i prilično bezukusan. Ovdje to nikako nije bio slučaj. Ako se ikada zaželite počastiti dobrim, neklasično klasičnim rižotom, sjednite u Tomassino na ovaj rižoto i čašu bijelog vina - nema na čemu.

image
Privatna arhiva

Već smo bili punih trbuha i puna srca, s osmijehom na licu, ali desert nije bio za zaobići. Stiže sicilijanski cannolo s lokalnom skutom, kandiranim agrumima, komadićima čokolade i pistacijom (5 €) te, naravno, tiramisu (4,50 €). Cannolo često zna biti prilično sladak desert, pa ga ne biramo često, pogotovo ne nakon tako obilnog obroka prepunog ugljikohidrata. Skuta u ovom je divno kontrirala slatkoj ljusci, čokoladi i pistacijama te smo ga bez problema do kraja pojeli. Što se tiramisua tiče, nemamo nijednu zamjerku, drago nam je što nisu štedjeli na kavi, konzistencija i okus su bili izvrsni - pravi talijanski tiramisu.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Račun od 161 eura koji smo na kraju večeri podmirili, od čega je trećina otpala na Šemberov Ab Ovo, smatrali smo i više nego prihvatljivim. U Tomassino ćemo se svakako vratiti uskoro. Želimo isprobati njihove pizze, bogat izbor s cijenama od 10,50 do 13,50 eura, kao i saltimboccu, osam sati kuhani ossobuco od istarske svinje te još nekolicinu ribljih jela.

Tomassino

Adresa: Zagreb, Ulica kneza Borne 2


Hrana: 8/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 9/10
Cijena: €€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 17:25