Na već poznatoj gastro lokaciji - u Maredu, ovog je utorka gostovao renomirani domaći chef David Skoko. U pripremi jela pridružio mu se i mladi Luka Džamarija, chef zagrebačkog Mareda, s kojim je Skoko posljednji put kuhao prije osam godina. Chefovi su prva dva jela na tanjure servirali i dekorirali pred gostima, kroz razgovor o jelu koje im je stiglo na stol.
Bio je to uštipak od rakovice poslužen uz nježni pjenušac Šember Brut Rose. Sotirana rakovica u tijestu od jogurta pokazala se, rekli su mnogi, sjajan uvod u ovu "morsku" večeru. Okus rakovice u tijestu obogatio je i beluga kavijar serviran na vrhu uštipka, koji je bio poslužen kao finger food.
Erdoro Pinot Sivi 2021 pratio je prvi slijed - mille foglie s dimljenom palamidom. Palamida sada ima puno u moru, pa su tako pronašle mjesto i na Skokinom jelovniku, koji nam je otkrio kako ih sam lovi i dimi. Tijesto, slično mlincima, chefovi su spojili s dimljenom skutom uz palamidu. Svježini i raznovrsnosti okusa pridonijela je dehidrirana limeta, ulje mažurana i motar.
Zatim je uslijedio paella rižoto s raguom od zeca, uljem od chorizo paprika i škampa. Riža baš perfektno skuhana, izuzetno kremasta i bogata okusima sjeckanih lignji i škampi, te graškom, paprikom i sofritom. Odvažni rižoto pratilo je vino Celeste Verdejo 2022, koji okusom podsjeća na malvaziju, pa ga mnogi i nazivaju španjolskom malvazijom.
Večera je nastavljena u morskom duhu tagliatellama od sipe, serviranim u pikantnom raguu od sipa. Posebnu notu pridodala je krema od kozje fete i divlje blitve, biljke preteče kultiviranoj blitvi, koja raste uz samu obalu mora. U sredinu klupka tagliatella chefovi su poslužili pire od sušenih rajčica koji je jelu dao dozu kiseline, a prema Skokinom savjetu umiješali smo sve elemente na tanjura kako bismo osjetili eksploziju okusa koju je pratilo španjolsko vino Lagar de Pintos Albarino 2022. I nije pogriješio. Ovo jelo bilo je baš bombastično.
Raža u teći pripremljena u temeljcu od kostiju bila je pretposljednji slijed. Poslužena s palentom od heljde i čipsom od pastrnjaka bila je zanimljiva kombinacija različitih tekstura. Raža je bila izuzetno mekana, ipak odvažnog okusa, odlično se slagala s nježnom kremastom palentom koju je svojom hrskavošću balansirao pastrnjak. Omo Malvazija Istarska 2021 bila je pravo osvježenje uz moćne okuse ovog jela.
Dvojica chefova na ovoj su večeri bila zadužena i za desert i pokazali kako im i to nije strano. Dekonstrukcija torte od limuna poslužena uz sorbet i ulje od bosiljka bila je pravi način za zaokružiti večer. Crumble s orašastim plodovima na kremi od limuna i limunove korice pratila je Galić Graševina 2022 kasne berbe, koja je bila još jedan dobar spoj vina i hrane Matea Martinovića, head sommeliera Mareda i El Tora.
Podsjetimo, nedavno je u Maredu gostovao i Stiven Vunić, a chef Mario Mihelj, koji stoji ispred Mareda i El Tora, za Dobru hranu otkrio je kako će se gostovanja zvučnih imena na eno-gastro sceni nastaviti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....