Recenzija restorana

Malo drukčija dalmatinska konoba u kojoj se ne boje istraživati mogućnosti tradicionalnih namirnica

Škampi i vrganji, sipe s pancetom i sirom, gambori u gorušici...

Iako postoji već dvadesetak godina, Konoba Pece u malom ribarskom mjestu Vinjercu u jugoistočnom dijelu Velebitskog kanala još je uvijek, čini se, poznata samo bolje upućenima. Doduše, u izboru Dobrih restorana pojavila se, po tadašnjim regulama, na listi najboljih restorana Dalmacije 2013. i 2016., a posljednje dvije godine priznanje ima odaje i austrijski Falstaff. Ti bolje upućeni kažu i da najbolje vrijeme za posjet toj netipičnoj dalmatinskoj konobi dolazi zapravo tek kad mine turistička sezona i kad si vlasnik, jedini i glavni kuhar Edi Gregurić može dati oduška pa u svojoj kuhinji kuhati za goste koji mu se prepuštaju i ne pitaju što se nudi.

Ipak, kad ste u prolazu negdje prema Zadru ili Pagu, vrijedi skrenuti s puta i provesti koji sat na jednoj od najljepših terasa ovog dijela Jadrana, s koje se, preko ubavog Vinjerca u kojemu vrijeme kao da je stalo, pruža fantastičan pogled na masiv južnog Velebita u kojemu zjape dva monumentalna kanjona ponad Starigrada i Selina, dva ulaza u NP Paklenica. I ne samo radi tog pogleda nego i radi ponude koja ovo mjesto razlikuje od uobičajene ljetne turističke konfekcije, često nezasluženo svedene pod egidu dalmatinske konobe.

image

Pece - pogled s terase

Privatni album

Na dolasku dočekao nas je mali nesporazum jer rezervacija koju smo telefonski dogovorili s gazdom nije bila upisana (zvali smo dan prije, na ipak neradni ponedjeljak). Gazda nas je srdačno pozdravio i ispričao se zbog propusta, a konobar nas je začas smjestio za dobar stol na terasi. Pomislili smo da je sve igrokaz. U vrijeme našeg dolaska još su dva stola na terasi bila zauzeta, no ubrzo se pojavila i kompletna engleska obitelj, tri generacije, koja očito ljetuje u Vinjercu (s njima smo već ranije toga dana dijelili terasu šarmantno sklepanog vinjeračkog beach bara), a Konobu Pece doživljavaju kao svoju dnevnu sobu. Jedan od članova obitelji pod miškom je čak sa sobom donio i šahovsku garnituru - očito se ovdje kane dulje zadržati. Toliko o atmosferi, koja ne može biti opuštenija.

Ono što ponudu ove konobe razlikuje od drugih gazdine su intervencije u uobičajene namirnice: svježi ulov domaćih ribara, školjke, rakovi i škampi, lignje, sipe i hobotnice mogu se, naravno, dobiti u svojem najbazičnijem izdanju, no ovdje se trude iznijeti ih na stol i malo drugačije nego što je uobičajeno, barem u našoj mediteranskoj tradiciji. Navodno nema toga što dolazi iz mora što Edi Gregurić, i sam strastveni ronilac i podvodni ribolovac, neće pripremiti na sebi svojstven način. Zato se i nismo odlučili uposliti momka od gradela koji, za razliku od svojih kolega duž jadranske obale, nije baš gorio od posla.

image

Hladno predjelo - hobotnica s motarom

Privatni album

Počeli smo s hladnim predjelom. Hobotnica, poslužena kao carpaccio, samo narezana malo deblje, s ukiseljenim motarom i ikrom te polivena dobrim maslinovim uljem (16 €), bila je izvrsna, puna svježine, a slasna i nimalo žilava.

Druga dva predjela bila su topla, s dnevnog menija, ispisana kredom na ploči: ragu od sipe s raviolima punjenim sirom (18 €) i rižot sa škampima i vrganjima (25 €). Ni jedno od ta dva jela nije navedeno u tiskanom meniju, što govori o želji da se pozabave trenutno dostupnim lokalnim namirnicama.

image

Ragu od sipe s raviolima

Privatni album

Domaći ravioli punjeni sirom bili su izvrsni, sipa mekana, a nekima od nas za stolom zasmetalo je što se u raguu previše isticao okus paprike (utjecaj španjolskog Mediterana?), koji je zatomio nježan morski okus sipe, ostavivši joj ipak slatkoću i savršenu teksturu.

image

Rižot sa škampima i vrganjima

Privatni album

Zato je rižot jednoglasno proglašen izvrsnim. Škampi iz velebitskog kanala i vrganji iz velebitske šume lijepo su se spojili u besprijekorno skuhanom rižotu, u najboljoj tradiciji mare e monti.

Konoba Pece ima neveliku vinsku kartu s desetak bijelih i pet, šest crnih vina, isključivo domaćih proizvođača, dijelom usko lokalnih. Budući da nam je diskretno duhoviti i ljubazno nenametljivi konobar dao na znanje da imaju jako dobro otvoreno bijelo vino, kupažu pošipa i maraštine, lokalnog, nama nepoznatog vinara, odlučili smo se probati i na tome, zadovoljni, i ostali.

image

Morski ražnjić "Antonita"

Privatni album

Za glavna jela odlučili smo uzeti nešto s hit-liste: očito vrlo popularan (bilo ga je i za susjednim stolovima) morski ražnjić "Antonita" (22 €) i sipice punjene pancetom i sirom (22 €).

Morski ražnjić s pravom je bestseler. Jelo koje se bez problema može snaći i na street food štandu kao i u ambicioznijem restoranu sastoji se od pet jednostavnih svježih morskih komada koji se ponekad, ovisno o ulovu, izmjenjuju na ražnjiću. U našem slučaju na grillu su završili škamp, lignja, grdobina, kozica i hobotnica. Prvorazredni sastav kojemu ipak nije trebalo nikakve intervencije - čista morska slast i svježina.

image

Sipice punjene pancetom i sirom

Privatni album

Sipice punjene pancetom i sirom mlađe su sestre još jednog popularnog jela - hobotnice punjene pršutom i sirom - koje s menija Konobe Pece ne silazi već godinama. I one su došle nabodene na ražnjić. Dakle, ako je dominantna paprika u raguu od sipe bila stvar ukusa, ovdje smo se ipak složili da ako je nečega previše, onda je to u ovom slučaju sir. Panceta i sipe mogu zajedno, ma može i sir, ali kakav i koliko - to je već drugo pitanje. Uglavnom, rastopljeni sir posut sezamovim sjemenkama posve je gurnuo sipe u drugi plan, što je stvarno bila šteta.

image

Frigani gambori u gorušici

Privatni album

Od deserata, u ponudi toga dana nije bilo "pijane smokve sa žara", koju bismo svakako naručili. Palačinke nam se nisu jele, pa smo večeru odlučili zaključiti još jednim predjelom umjesto deserta: friganim gamborima u gorušici. Došli su posloženi u vijenac, preliveni slatkastim, nježno pikantnim umakom u kojem je, osim gorušice, očito bilo i meda, s cvijetom dragoljuba u sredini. Iako pomalo naivno prezentirano, bilo je to ukusno i zabavno jelo, sasvim dostojno kraja večere u konobi u koju ćemo se sigurno opet vratiti. Interpretacija dalmatinske tradicije s utjecajima drugih mediteranskih gastronomija, koju ovdje provodi vlasnik i glavni kuhar, premda vizualno pomalo demode, zapravo je zanimljiva i poticajna, izazovnih okusa, a svakako ukazuje na mogućnosti koje bi, samo kad bi htjele, mogle razmotriti i druge domaće konobe.

KONOBA PECE
Adresa:
Vinjerac, Prilaz drage I

Hrana: 8
Usluga: 9
Ambijent: 10
Cijene: €€ - €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 22:04