Ako ste ljubitelj bureka, zasigurno ćete zavoljeti i popularno sovjetsko jelo - čeburek, jastučiće punjene mljevenim mesom koji su i dan danas omiljeni diljem Ukrajine i Rusije. Ova jeftina i zapravo vrlo jednostavna pita napravljena od tijesta punjenog mljevenim mesom koje se prži u dubokom ulju svojevrstan je mješanac brze hrane i domaćeg jela, koje vrlo lako možete pripremiti kod kuće, zbog čega smo pronašli jednostavan recept idealan za hladne dane i donosimo vam ga u nastavku.
ČEBUREK
Trebat će vam:
500 g brašna
250 ml tople vode
1 žličica soli
2 žlice ulja
400 g mljevenog mesa (najbolje mješavina svinjetine i govedine)
1 manji luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka (opcionalno), usitnjena
50 ml vode
sol i papar po ukusu
svježi peršin ili kopar (po želji)
ulje (suncokretovo ili biljno)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno i sol, postupno dodajte toplu vodu i ulje i zamijesite glatko tijesto. Tijesto treba biti mekano, ali ne ljepljivo. Prekrijte ga krpom i ostavite da odmara 30 minuta.
Tada u zdjeli pomiješajte mljeveno meso, luk, češnjak, vodu, sol, papar i začinsko bilje po želji. Smjesa treba biti sočna, ali ne previše rijetka. Tijesto podijelite na manje kuglice (veličine mandarine) pa svaku kuglicu razvaljajte u tanki krug.
Na jednu polovicu kruga stavite 1-2 žlice nadjeva, a drugom polovicom preklopite nadjev da dobijete polumjesec. Rubove dobro pritisnite vilicom kako bi se čeburek zatvorio. Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili loncu. Ulje treba biti dovoljno vruće (oko 180°C).
Pržite čebureke s obje strane dok ne postanu zlatno smeđi (oko 2-3 minute po strani). Vadite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak ulja. Poslužite tople čebureke uz jogurt, kefir ili prilog po izboru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....