Krem juha od butternut tikve s kimom
Trebat će vam:
1 srednja butternut tikva, oguljena i narezana na kockice
2 žlice maslinova ulja
1 sjemenka kima
sol i svježe mljeveni crni papar
100 g crvene leće
1 litra povrtnog temeljca
50 g bulgur pšenice
šaka svježeg špinata
naribana korica i sok 1 limuna
grčki jogurt (za posluživanje)
Pržene sjemenke kima (za posipanje)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Stavite komadiće tikve u lim za pečenje, pokapajte ih maslinovim uljem, posolite, popaprite i pospite kimom. Sve dobro promiješajte i pecite 25-30 minuta, dok tikva ne postane zlatna i mekana. Otprilike pola pečene tikve prebacite u veliki lonac. Dodajte leću i 1 litru temeljca, pa pustite da zakipi. Smanjite vatru i kuhajte 35-40 minuta, a posljednjih 10 minuta dodajte bulgur. Drvenom žlicom zgnječite dio tikve u juhi kako bi postala gušća i kremastija. Dodajte špinat, limunovu koricu i sok, te ostatak pečene tikve i, prema potrebi, još malo temeljca. Kuhajte još nekoliko minuta dok se sve ne zagrije i sjedini. Ulijte juhu u zdjelice, dodajte žlicu jogurta na vrh i pospite prženim sjemenkama kima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....