Vikend iza nas posjetili smo zagrebačku Zelenu tržnicu i uvjerili se kako pojedini prodavači u svojoj ponudi još uvijek imaju male krastavace idealne za kiseljenje. Kako su količine u ponudi ipak oskudnije, nemojte računati da ćete kupiti 10 ili 20 kilograma, ali kilogram, dva, može se pronaći i to po cijeni od 2 eura. Ako ste požalili što ih niste ukiselili ranije ljetos, ovo vam je zadnji čas. A možda vas spasi i ovaj recept, jer će biti brzo gotovi i spremni za jelo. Također, na isti način možete kiseliti i tikvice.
Trebat će vam:
• krastavci
• alkoholni ocat
• voda
• sol
• šećer
• začini po želji: češnjak, kopar, papar, lovorov list, feferonka
Priprema:
Krastavce dobro operite i narežite na ploške po dužini, ali neka ne budu pretanke. Napunite staklenke (od 900 g) te ih zalijte mješavinom octa i vode u omjeru 1:3 (1 dcl octa i 3 dcl vode), 1 žlicu soli i 1 žličicu šećera. U svaku staklenku dodajte malo kopra, par zrna papra, list, dva lovora i režanj češnjaka. Zatvorite staklenku celofanom, pa prekrijte poklopcem i ostavite na suncu jedan do dva dana. Nakon toga ih stavite na tamno i hladno mjesto, najbolje u hladnjak, jer brzo ukiseljene krastavce valja pojesti u roku 5 do 7 dana.
Jedite ih u omiljenom sendviču, burgeru ili uz roštilj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....