"Kad dimiš jezike, nije ih potrebno dugo ostaviti na dimu, tek da dobiju malo fine arome, oko dvadeset minuta. I potom ih kuhaš", objašnjava šef kuhinje “Kantine Galerija” Ognjen Vukelić.
"Znaš, kad sam bio u srednjoj, imao sam jezik u aspiku s jajima na ispitu. Baš bismo mogli napraviti taj stari klasik", prisjetio se uz smiješak Ogi svojih početaka. Tako je i bilo, pripremio je hladetinu od svinjskog jezika uz tvrdo kuhana jaja.
Trebat će vam:
1 svinjski jezik
1 grincajg
1 luk
2 režnja češnjaka
2 lovorova lista
2 listića želatine
4 jaja
sol i papar u zrnu
Priprema:
Povrće očistite i krupnije narežite. U dublji lonac stavite jezik i povrće. Dodajte lovor, posolite i stavite prstohvat papra u zrnu. Kuhajte, a kad se pojavi pjena, pokupite je žlicom. Kad jezik omekša, izvadite ga, ohladite i narežite na šnite debljine jedan centimetar. Temeljac procijedite i sačuvajte. Listiće želatine otopite u hladnoj vodi i zakuhajte u temeljcu kako biste ga ugustili. Uskladite okuse. U međuvremenu skuhajte jaja na tvrdo, očistite i narežite na ploške. U prikladnu posudu slažite red jezika, red jaja. Podlijte temeljcem da sve prekrije. Neka odstoji u hladnjaku dok se ne stisne. Aspik možete dodatno obogatiti dodavanjem korjenastog povrća iz juhe i svježe narezanim peršinom prije podlijevanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....