Probali smo, fenomenalan je

Vlasnica poznatog talijanskog restorana otkriva nam recept za savršeno kremast risotto

Tanjur ovog jela istog trena će vas vratiti u ljetne dane, ali i pokazati koliko ukusna mogu biti jednostavna jela

U zagrebačkom Papavero Pizza & Food Labu, vlasnica Ana Uremović Longobardi, koja je stekla bogato iskustvo pripreme risotta u različitim tipovima restorana u Veneciji, Bibioneu i Trevisu, otkriva nam tajnu pripreme pravog talijanskog risotta. U velikom specijalu koji je pripremila samo za Dobru hranu, pokazat će nam pripremu pravog talijanskog risotta kroz sedam recepata. Ovoga puta kuhamo s posljednjim svježim smokvama i pršutom, a koristimo i jedan sastojak, koji će ovom risottu dati posebno ukusnu notu. Ono što je važno, ističe Ana, je da rižu podlijevamo malo po malo, najbolje temeljcem, i da ga - jednom kad ga skinemo s vatre - matekiramo s maslacem i sirom te odmah poslužimo.

Risotto sa smokvama i pršutom

image

Sastojci potrebni za risotto sa smokvama i pršutom

Berislava Picek/Cropix

Za dvije porcije:

160 g carnaroli riže
6 komada svježih smokava
50 g pršuta
20 g dimljene ricotte
1 manji crveni luk
0,5 l povrtnog temeljca
1,5 dcl chiantija (fino crno vino)
50 g maslaca
maslinovo ulje
1 režanj češnjaka
sol i papar
50 g Grana Padano ili Parmigiano Reggiano sira

image

Želite li bogatiji okus, pršut prethodno možete i kratko prepržiti

Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Ako je potrebno, smokve operite i posušite, a zatim prerežite na pola.

Pršut narežite na trakice, a češnjak sitno nasjeckajte i prelijte uljem.

Luk sitno narežite i stavite pirjati na srednje jakoj vatri dok ne postane staklen. Dodajte mu rižu i tostirajte je dok i ona ne postane staklena. Kad se to dogodi prelijte je chiantijem i pustite da alkohol ispari (osjetit ćete po mirisu) i dok se riža ne počne lijepiti. Počnite podlijevati rižu šeflju po šeflju.

Kada je riža do pola kuhana, posolite je, popaprite i dodajte češnjak.

Na 5 minuta prije kraja kuhanja umiješajte smokve i pršut narezan na trakice. Za postizanje jače arome, pršut možete i prepržiti naglo na vrućoj tavi.

Risotto još jednom malo podlijte temeljcem i pustite da tekućina ispari prije nego što ga maknete s vatre i mantekirate maslacem i sirom.

image
Berislava Picek/Cropix

Prije serviranja risotto pospite ribanom dimljenom ricottom.

ALTERNATIVA! Umjesto dimljene ricotte možete koristiti dimljenu skutu.

Tražite li još dobrih recepata sa smokvama, ne preskačite ove preporuke naše Slavice Šagolj!

image

Z

Berislava Picek/Cropix

PEČENE SMOKVE S KOZJIM SIROM

image
Berislava Picek/Cropix

PALENTA SA SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix

WOK SA SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix

ROLANA SVINJETINA SA SMOKVAMA I PRŠUTOM

image
Marko Miscevic/Cropix

TORTA OD SMOKAVA

image
Berislava Picek/Cropix

BISKVIT SA SMOKVAMA

image
Slavica Šagolj

DŽEM OD SMOKAVA

image
Marko Miscevic/ Cropix

KRUH SA SMOKVAMA

Ne propustite! U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana!

image

Potražite na kioscima! Dobra hrana, JESEN 2023.

Fotografija: Tomislav Krišto/cropix; Dizajn: Vesna Veselić/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 09:55