Kada nam je Slavica Šagolj svojevremeno otkrila recept za ovaj sočan biskvit kolač, već smo na prvi zalogaj znali da će nam se svidjeti. Pistacije i čokolada više su nego dobar par, a kada im dodamo još i jagode, kojima se u ovom slučaju slastica ukrašava, postaje još veći hit. Zaputili smo se zato na tržnicu, nabavili domaća jaja i maslac, putem kupili i mjericu jagoda i bacili se na posao.
Priprema je, baš kao što je to slučaj s većinom biskvit kolača, prilično jednostavna i neće vam trebati baš nikakav poseban alat. Pripremite samo mikser kojim ćete istući bjelanjke i umutiti žumanjke, a zatim sve prebacite u kalup po želji. Koristiti možete duguljast, kao naša Slavica, ili pravokutni, pa čak i onaj za kuglof. Također, ovaj biskvit možete napraviti i u formi muffina.
Želite li ga učiniti još primamljivijim, uvijek mu možete dodati i malo tučenog slatkog vrhnja u koje ste dodali žlicu ili dvije namaza od pistacija. Kremu dodajte tik prije posluživanja, a dio kolača koji je planirate pojesti odmah ostavite da pričeka sa strane bez kreme.
Recept naše suradnice Slavice Šagolj potražite u nastavku.
Za biskvit će vam trebati:
4 jaja
120 g šećera
50 g brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
150 g mljevenih pistacija
150 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
100 g jagoda
Priprema:
Na pari otopite čokoladu i stavite sa strane. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Žumanjke izmiksajte sa šećerom, maslacem i vanilijom. Dodajte brašno, mljevene pistacije i otopljenu čokoladu. Lagano sjedinite sastojke. Na kraju u smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup za srneći kalup i pecite 25 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu i ukrasite svježim jagodama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....