Uživanje u još toploj, svježoj piti definitivno ubrajamo u omiljene vikend radosti, posebice ako je punjena dobrim, bogatim nadjevom. Ovog puta nismo htjeli puno riskirati već smo napravili klasičnu starinsku prhku pitu s orasima recept za koju je svojevremeno s nama podijelila gospođa Đurđa Kramarić.
Za pripremu će vam trebati klasični sastojci kao što su oštro brašno, maslac, šećer i žumanjak, a za dodatnu aromu, u kombinaciju ubacite i koricu te sok eko limuna i malo vanilije. U nadjevu, osim oraha, koristiti možete i bademe ili lješnjake, a zatim im dodajte još i šećer, jaja i domaći pekmez. S orašastim plodovima dobro se slaže pekmez od marelice, ali dobra opcija bit će i onaj od šipka ili šljive. Također, baš kao i tijesto, i nadjev možete aromatizirati vanilijom, koricom limuna ili naranče. Recept potražite u nastavku.
Trebat će vam:
400 g oštrog brašna
220 g maslaca
100 g šećera
1 nešpricani limun
1 žumanjak
Za nadjev:
270 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
200 g oraha ili badema, lješnjaka...
domaći pekmez
Priprema:
Pomiješajte brašno s maslacem, dodajte šećer, sok i naribanu koricu limuna i žumanjak pa zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji pola sata. Odvojite otprilike 1/3 tijesta pa veći dio razvaljajte i stavite u lim za pečenje. Za to vrijeme pripremite nadjev. Dobro miješajte žumanjke sa šećerom pa lagano dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i mljevene orahe ili bademe. Tijesto premažite pekmezom, zatim rasporedite nadjev, a od ostatka tijesta načinite trake koje u obliku rešetke stavite preko kolača. Pecite kolač na 200 stupnjeva 15 minuta pa smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i pecite još 30 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....