Bučino ulje jedna mu je od omiljenih namirnica, tradicionalnim je receptima dodao moderni štih i stvorio zanimljive gastro delicije. Svoje je recepte s bučinim uljem, ali i bučom 2018. godine objavio u kuharici “Varaždinsko bučino ulje, kulinarsko zlato”.
Iako među prikupljenim dokumentarističkim materijalima kroz povijest nije naišao na recepte kao takve, spominjala se primjena buče u kuhinji i kako su se zahvaljujući buči preživljavale godine gladi.
- Tako smo saznali da se buča kiselila s voćem, sušila, kuhala u mlijeku, a radili su se i kolači. Tragom tih zapisa došao sam do meni iznimno zanimljivog jelovnika s bučom u glavnoj ulozi, a bučinim uljem kao posebno finim dodatkom koji, iako često u naizgled sporednoj ulozi, daje jelu prepoznatljiv, specifičan okus - kaže Damir Crleni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....