Sad je pravo vrijeme

Uzgojite sami svoj SCOBY, evo kako

 Tomislav Kristo/Cropix
SCOBY poput ovog može vam “oprostiti” povremeno zanemarivanje, no ako je zadovoljan i dobro nahranjen, sretno će se razmnožavati

Osnovni recept za SCOBY

Trebat će vam:

2 vrećice crnog čaja
400 ml vode
100 g šećera
350 ml nepasterizirane kombuche

image
Tomislav Kristo/Cropix

Priprema:

U vodu dodajte šećer i zakuhajte da se otopi. Dodajte vrećice čaja i ostavite ih 15 minuta da se infuziraju. Nakon toga ih izvadite bez cijeđenja, a zaslađeni čaj ostavite da se ohladi na temperaturu od ispod 27°C. Ohlađeni čaj prelijte u veliku teglu, dodajte kombuchu, promiješajte pa teglu pokrijte čistom krpom koju učvrstite gumicom. Ostavite na ujednačenoj temperaturi koja ne prelazi 27°C i čekajte da se formira novi SCOBY. Pustite da tegla s kombuchom stoji negdje sa strane mjesec dana. Sama kombucha će zbog duge fermentacije otići već u ocat, no neka vas to ne brine, cilj vam je uzgojiti SCOBY koji će vam olakšati daljnju proizvodnju kombuche.

Savjet: talog iz bočice nepasterizirane kombuche je jako bitan kod izrade jer sadrži najviše kvasaca i bakterija koje će vam pomoći u stvaranju novog SCOBY-ja.

image
Tomislav Kristo/Cropix

1. FAZA: Početak pripreme novog SCOBY-ja uključuje kombinaciju svježe skuhanog, zaslađenog i ohlađenog čaja u koji je dodana zrela kombucha (bitno je da bude nepasterizirana)

2. FAZA: Nakon izvjesnog vremena bakterije i kvasci iz kombuche će krenuti razvijati novi SCOBY koji će se očitovati kao tanki sloj koji pluta po površini tekućine i obrađuje šećere iz baze za kombuchu

3. FAZA: Kako prolazi vrijeme i radite nove ture kombuche, sam SCOBY će postajati sve konkretniji i deblji, sve dok ga nećete moći razdvojiti na dvije jedinke te tako povećati svoju proizvodnju

4. FAZA: SCOBY koji više nije aktivan neće plutati ni nakon nekoliko dana u svježe pripremljenoj bazi za kombuchu, a ako ga ne razdvajate redovito, postat će debeo i od celuloze drvenast te će slojevi postupno odumrirati

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2024 10:14