Vražja jaja, poznatija i kao ruska ili, jednostavnije, punjena jaja, jelo su koje je iznimno popularno u čak nekoliko zemalja, od Francuske i Italije, do Njemačke i Mađarske, pa čak i u Australije, a vjeruje se da potječe iz - starog Rima. U to se vrijeme, naime, također uživalo u kuhanim jajima koja bi se začinjavala pikantnim dodacima i posluživala na početku obroka. Prema nekim izvorima, punjena jaja u 13. stoljeću počela su se pojavljivati i u Španjolskoj, a budući da se punjenju uvijek dodavao ljuti dodatak, dobila su naziv ‘deviled eggs‘ ili, u prijevodu, ‘vražja jaja‘.
O ČEMU JE TOČNO RIJEČ?
Vražja ili punjena jaja zapravo su tvrdo kuhana jaja koja se režu na pola, žumanjak se vadi, spaja se s majonezom u kremastu smjesu, dodaju se začini, a potom se u formi kreme sve zajedno vraća u kuhani bjelanjak. Meka su, kremasta, običaj je i da budu blago pikantna i zapravo idealna podloga za poigrati se omiljenim namirnicama i dodacima. Posebno su popularna u vrijeme Uskrsa, kada se jaja nalaze na uglavnom svakom stolu, a punjenje zatim ovisi samo o ukusu onih za stolom.
KAKO IH PRIPREMITI?
Upravo u maštovitim punjenjima je i sva ljepota punjenih jaja. Osim klasikom, žumanjcima, majonezom, ljutim umakom i začinima po želji, jaja možete puniti na nebrojeno mnogo načina.
Samo neke od kombinacija su žumanjak, sitno sjeckane masline i feta sir, zatim žumanjak, plavi sir po želji i dobar ljuti umak, a za one koji vole osvježavajuće kombinacije, dobra ideja bit će i kombinacija žumanjka, avokada i limunova soka. Nama se posebno sviđa i kombinacija žumanjaka, hrena i mladog luka, ali dobro nam zvuči i dodatak ukiseljene rotkvice ili, pak, kombinacija žumanjaka, tune, kapara i limunova soka.
Sve što trebate je navedene sastojke pomiješati, najbolje u blenderu ili štapnim mikserom, kako biste dobili kremu, a zatim ih prebaciti u slastičarsku vrećicu i istisnuti u prazne polovice bjelanjaka. Najvažniji korak u pripremi bit će zapravo čišćenje jaja, pri čemu je važno pripaziti da ona ne ostanu oštećena i ne izgube formu.
Na kraju punjena jaja uvijek možete začiniti soli i paprom, tostiranim sezamom, začinskim biljem ili umacima zbog kojih će izgledati još ljepše.
UZ ŠTO POSLUŽITI PUNJENA JAJA?
Budući da su prilično jednostavna za pripremu, punjena jaja možete napraviti na samo uskršnje jutro, dok na stol postavljate šunku, sir, rotkvice i mladi luk. Osim toga, uvijek ih možete napraviti i kada nakon Uskrsa poželite iskoristiti ostatke. Poslužite ih za doručak, kao dodatak ručku ili jednostavnu večeru, ponesite na posao ili u njima uživajte s nogu. Vražja ili punjena jaja zbilja su svestrana i upravo su zato mnogima favorit s blagdanskog stola.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....