
Potaknuta molbom učenika jedne zagrebačke škole, platforma ‘Halo, inspektore!‘ najavila je ovog petka, 14. veljače, bojkot pekarnica. U slučaju da ste ga odlučili podržati, vjerojatno se već danas bacate u potragu za receptom za dobar kruh. Dobra je vijest da možete stati, jer recept vam donosimo u nastavku, a tu je i nekoliko dobrih savjeta koji bi vam mogli pomoći da svaki drugi kruh koji se odlučite napraviti ispadne još bolje.
KAKO NAPRAVITI DOBAR KRUH?
Radite li kruh sa svježim kvascem, najprije ga dignite u mlakoj vodi. Pripazite da voda nije vruća i budite strpljivi pa pričekajte da se na vrhu stvori pjena. Tek tada je kvasac spreman za korištenje. Također, dobro je znati i da se kvasac i sol ne vole pa ih nikako nemojte miješati prije dodavanja u tijesto. Kvasac će brže rasti ako mu dodate malo šećera, ali uvijek koristiti možete i druge zaslađivače, primjerice med.
Ako želite da vaš kruh bude mekši i aromatičniji, dok ga mijesite i već formirate kuglu, dodati možete i nekoliko kockica maslaca sobne temperature. Dobro ih umijesite u tijesto i kada dobijete lijepu, sjajnu kuglu, pustite da se diže.
U procesu dizanja tijesta za kruh, možete ga premijesiti ili preklapati nekoliko puta. Tijesto će tako postati čvršće i elastičnije, a kada kruh ispečete, imat će ljepšu strukturu. Ovo ponajviše vrijedi za kruh od kiselog tijesta, ali preklapanje se uvijek može raditi i s tijestom sa suhim ili svježim kvascem.
Želite li dobiti lijepu, hrskavu koricu, kruh je najbolje peći u posudi s poklopcem, i to tako da je najprije zagrijete, kruh stavite u posudu pa nakon 20-ak minuta otklopite i nastavite s pečenjem još 20 do 30 minuta ili dok ne poprimi lijepu boju. Koristiti možete gusanu, zemljanu ili vatrostalnu posudu, a u slučaju da pri ruci nemate ništa od navedenog, kruh možete peći i u običnoj posudi za pečenje, ali pored ili ispod stavite posudu s vrelom vodom kako bi se stvorila para. Također, u vruću posudu za pečenje uvijek možete ubaciti i nekoliko kockica leda ili kruh poprskati s vodom tijekom pečenja.
RECEPT ZA JEDNOSTAVAN KRUH
U slučaju da, pak, samo želite napraviti dobar klasičan kruh koji će se svidjeti svima u obitelji, a koji posebno vole i gosti zagrebačkog restorana Skenderica 1912., nastavite čitati jer recept za upravo takav donosimo danas. Dobili smo ga upravo u poznatom restoranu i vrlo je jednostavan, a od navedenih količina dobit ćete kruh koji je zasigurno dovoljan za cijelu obitelj. Ako konzumirate manje kruha, količine vrlo lako možete prepoloviti, a u slučaju da vam dio ostane za sutra, od njega možete napraviti slastan pohani kruh.
Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
500g oštrog brašna
700 ml tople vode
1 žlica šećera
1 žlica soli
1 kockica kvasca
150 ml maslinova ulja
svinjska mast
Priprema:
U toploj vodi pomiješajte žlicu šećera i kvasac i pustite da stoji 15 minuta kako bi se kvasac aktivirao. U većoj zdjeli pomiješajte oštro i glatko brašno, žlicu soli i maslinovo ulje pa dodajte aktivirani kvasac. Žlicom pomiješajte sve sastojke. Dobit ćete nešto rjeđe tijesto, ali takvo treba biti. Pustite da stoji 15-ak minuta. Nakon toga, tijesto prebacite u kalup za kruh koji ste prethodno premazali svinjskom masti i lagano posipali brašnom. Pustite da odmara još 15 minuta na toplom, a zatim pecite na 180 °C 45 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....