Imamo recepte

U ovom zagrebačkom bistrou sad kuhaju baš dobro, njihovoj sipi i slastici teško je naći zamjerku

Jednostavna su to jela, ali toliko dobra da bismo se lako naviknuli jesti ih češće...

Ovaj tjedan imali smo priliku kušati što su to Nikola Butko i Goran Kočiš s cijelim timom Nico‘s bistro & bara proteklih tjedana pripremali. Novi meni pršti okusima, a u nizu jela kojima su prezentirali novu gastro priču ovog popularnog mjesta u samom središtu Zagreba, posebno nas se dojmila marinirana sipa s kremom od cvjetače. Mali zaokret u smjeru jednostavnog bistroa, gdje će tanjuri govoriti sami za sebe, kako je rekao Marko Rundek, jedan od najboljih domaćih sommeliera i voditelj Nico‘sa, uskoro će se, kako smo vam već pisali ovdje - proširiti.

image

Marko Rundek i Goran Kočiš

Press

Naime, kako su otkrili, sličnu priču uskoro će početi graditi i u Osijeku. Posebno to veseli chefa Kočiša koji je u timu Nico‘sa pronašao partnere s kojima će ostvariti svoj san. Pogled u ponudu novog menija i iskustvo koje pruža, okupljene je razveselilo, a kako su svi najviše hvale imali za jelo koje smo već spomenuli, u nastavku vam ostavljamo i recept. Također, ustupili su nam recept i za čokoladni mousse, koji svakako želimo replicirati i kod kuće, jer je ukusa, lagan, taman dovoljno sladak, kiseo, kremast i hrskav, ma sve u jednom.

image
Press

MARINIRANA SIPA S KREMOM OD CVJETAČE

MARINIRANJE SIPE:
Sipu srednje veličine dobro očistite tako da bude potpuno bijela. Stavite je u vakuum vrećicu, a potom i u sous vide na 68 ºC na oko 2 sata. Sipu zatim prebacite u šoker da se ohladi te je prije serviranja režite na trakice i marinirajte sa soli, paprom, maslinovim uljem i sokom jedne limete.

ZA KREMU OD CVJETAČE
1 glavica cvjetače
2 krumpira
1 glavica crvenog luka
sol papar
500 ml mlijeka
500 ml vode
100 g maslaca

Očišćeni i narezani krumpir popržite s lukom. Podlijte mlijekom i vodom pa dodajte cvjetaču i začinite. Kada je krumpir kuhan miksajte, dodajte maslac te po potrebi i procijedite.

ZA BEURRE BLANC
4 ljutike
1 dcl ulja
2 dcl bijelog vina
400 g maslaca

Ljutiku popržite na ulju. Deglazirajte bijelim vinom. Kratko kuhajte te u vruću tekućinu dodajte hladan maslac.

ZA PONZU GEL
2 žlice šećera
6 g agar agara
2 dcl vode
4 dcl ponzua

Karamelizirajte šećer, deglazirajte s ponzuom i vodom. Sve zakuhajte i dodajte agar agar. Sve izmješajte, ohladite pa miksajte u blenderu u glatku kremu.

POSLUŽIVANJE
U tanjur prvo stavite mariniranu sipu, potom cvjetaču, žličicu ponzu gela i beurre blanc.

image
Press

ČOKOLADA S MALINAMA I CVIJETOM SOLI

ZA ČOKOLADNI MOUSSE
200 g čokolade (najmanje 70 % kakaa)
5 jaja
85 g šećera
50 nezaslađenog vrhnja za šlag

Čokoladu otopite na patri. Jaja odvojite te u žumanjak dodajte 50 g šećera i tucite na pari dok ne dobijete gustu smjesu. S ostatkom šećera napravite pjenu od bjelanjaka. Vrhnje također kremasto umutite. Spojite sljedećim redom - žumanjak u čokoladu, zatim u tu smjesu vrhnje za šlag, zatim bjelanjak, obavezno lagano lopaticom.
Ujednačenu smjesu ostavite par sati da se stisne.

ZA RAGU OD MALINA
100 g šećera
300 g malina
3 dcl crnog vina
2 dcl vode
50 g gustina

Šećer karamelizirajte, pa deglazirajte vinom i vodom. Kad se šećer otopi umutite gustin, skloniti s vatre te dodajte zamrznute maline. Izmješajte.

ZA LISTOVE ČOKOLADE
Tamnu čokoladu otopite i temperirajte na 25 stupnjeva. Razmažite otopljenu čokoladu tanko na papir za pečenje i posipajte krupnom soli.

SERVIRANJE
Na tanjur prvo stavite mousse, oko njega ragu od malina, a povrh svega listove čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2025 10:00