PRAVA POSLASTICA

U ovoj torti uživa se bez grižnje savjesti, a dobar je odabir i za rođendanske proslave najmlađih

 Berislava Picek/Cropix
Od graha, datulja, lanenih smjemenki i rogača napravite biskvit, a od avokada genijalnu čokoladnu kremu

Trebat će vam:

210 g azuki graha (skuhanog bez soli)

80 g datulja (namočenih preko noći)

110 g kokosove vode (može kravlje ili biljno mlijeko)

2 žlice lanenih sjemenki

6 žlica vode

30 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja

40 g fino mljevenog rogača

55 g integralnog pirovog brašna

1 žličica praška za pecivo

manji prstohvat himalajske soli

Za kremu:

230 g zrelog avokada (2 manja „ready to eat“)

35 g fino mljevenog rogača

30 g kakao maslaca

40 g sirupa od datulja

2 žličice kakaa u prahu

Priprema:

Suhi azuki grah noć prije ostavite u hladnoj vodi da nabubri, a idućeg dana kuhajte ga procijeđenog u neposoljenoj vodi oko 45-60 minuta. Noć prije također ostavite i datulje u vodi da omekšaju. Cijele lanene sjemenke sameljite u mlincu za kavu i dodajte šest žlica vode te ostavite 15 minuta da nabubri. Zatim skuhani grah stavite u sjeckalicu s datuljama i kokosovom vodom te izblendajte u glatku kremu. Prebacite u zasebnu posudu, pa dodajte laneno „jaje“ i maslinovo ulje te izmiješajte pjenjačom. Zatim umiješajte i suhe sastojke: brašno, rogač, prašak za pecivo i sol. Prebacite polovicu u mini kalup za torte, te u pećnici zagrijanoj na 175° pecite kolač 40-45 minuta. Isto tako ispecite i drugu polovicu biskvita. Gotov je kada čačkalica izađe suha i čista. Za kremu je potrebno zreli avokado izblendati skupa s otopljenim kakao maslacem i ostalim sastojcima. Između dva biskvita stavite dvije-tri pune žlice kreme, a s ostatkom premažite vanjski dio torte. Ukrasite po želji sa sezonskim voćem i ukrasima od tamne čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 00:40