Kako je i preporučljivo u ljetnim mjesecima jesti laganiju i lakše probavljivu hranu, povrće je savršen odabir. I to ne bilo kakvo, nego ono punjeno. Punjeno povrće tipično je jelo za kuhinje Bliskog istoka, Rusije i Azije. Jedinstven naziv za sva ta ukusna jela je dolma, što znači biti napunjen ili, jednostavno, jelo nadjeveno povrćem. Ako zaboravimo sarmu i slična jela koja su karakteristična za zimske mjesece, ova vrsta jela sve je zastupljenija i u našoj kuhinji. Punjene tikvice ili patlidžane mnogi će povezati s talijanskom kuhinjom. Ta jela kod njih su poznata pod nazivom ripieni, što u prijevodu znači punjen. Kada se kaže punjeno povrće, misli se na sve što može primiti nadjev veličine čajne žličice. Najčešće se pune paprike, tikvice, patlidžani, rajčice ili luk. Nadjevi mogu, ali i ne moraju sadržavati meso. Najčešća punjenja su riža, bulgur, kus-kus, grahorice, leća i, naravno, povrće. Nikako se ne smije smetnuti s uma da se kod ovih jela obilno koriste svježi začini: peršin, bosiljak, timijan, menta... Ono na što posebno morate obratiti pažnju prilikom pripreme ovakvih jela jest to da povrću ne gulite kožu jer bi se prilikom pečenja moglo raspasti. S ploda se odstranjuju samo sjemenke i dio mesa. Meso povrća dalje možete termički pripremati, a može služiti i kao punjenje, pogotovo kad su u pitanju rajčice, tikvice ili patlidžan. Kombinirajte, igrajte se začinima i napravite svoj savršeni recept za punjeno povrće, a recepti prikazani u ovom editorijalu mogu vam poslužiti i kao inspiracija.
RECEPTI DOBRE HRANE
U NADJEVU JE TAJNA ZA FINO PUNJENO POVRĆE: Također, povrće ne smijete guliti jer će se zbog toga raspasti!
Dovoljno je da prođete tržnicom i sam pogled na to predivno, mirisno, šareno povrće dat će vam ideju za slasna i maštovita jela
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....