U vrijeme kada su cijene svega otišle u nebesa, mnogi među nama gledaju kako ušparati na kućnom budžetu. Naravno, na neke životne troškove ne možemo utjecati, ali zato na mnoge možemo. Među njima jesu izdaci za hranu, odnosno one slatke male radosti bez kojih možemo, ali i ne moramo... Pa ih stoga, umjesto da ih skupo plaćamo u trgovinama, ovoga puta pripremamo sami.
Kako je vrijeme maškara, a na stolu su nam svima barem povremeno krafne punjene marmeladom ili čokoladom, ugledali smo se na poznate slastičarnice, pa napravili tri malo drugačija namaza koja možemo mazati na kruh ili palačinke ili, pak, njima puniti krafne poput profesionalaca.
Stoga, ako poput nas u smočnici imate zalihu indijskih oraščića, lješnjaka i pistacije koje rado grickate umjesto slatkiša, imate većinu sastojaka koja vam treba za ovaj recept.
Namaz od indijskih oraščića i koksa
- 200 g pečenih neslanih indijskih oraščića
- 50 g kokosa
- 1-2 žlica vode ili kokosova mlijeka
- šećer po želji
Priprema:
Sirove indijske oraščiće stavite peći u pećnicu 10-ak minuta na 180ºC.
Kad su pečeni sameljite u blenderu.
Mljevenim indijskim oraščićima dodajte vodu ili mlijeko i u blenderu miksajte još 20-ak sekundi.
Na kraju u mljevenu smjesu dodati kokos i dobro izmiješati.
Namaz prebaciti u staklenku i čuvati u hladnjaku.
Namaz od lješnjaka i čokolade
- 100 g lješnjaka
- 200 g tamne čokolade (cca 70% kakaa)
- 100 ml slatkog vrhnja
- 25 g maslaca
- šećer po želji
Priprema:
Sirove lješnjake stavite peći u pećnicu 10-ak minuta na 180ºC.
Očistiti ih trljanjem u čistoj kuhinjskoj krpi.
Lješnjake prebaciti u blender i samljeti.
U vodenoj kupelji otopiti tamnu čokoladu pa je pomiješati sa slatkim vrhnjem i maslacem. U rastopljenu čokoladu umiješati mljevene lješnjake.
Dobiveni namaz preliti u staklenku i čuvati u hladnjaku.
Namaz od pistacija i limuna
- 200 g pistacija
- 1 žlica vode
- 1 žličica limunovog soka
- šećer po želji
Pistaciju stavite peći u pećnicu 10-ak minuta na 180ºC.
Očistiti ih trljanjem u čistoj kuhinjskoj krpi.
Prebaciti ih u blender i samljeti.
Mljevenim pistacijama dodajte vodu i limunov sok pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Namaz presipati u staklenku i čuvati u hladnjaku.
SAVJET VIŠE:
- Spajanje s vodom zna "pogurati" orašaste plodove na stijenke posude, pa je važno špatulom ih odvojiti da se smjesa ravnomjerno izmiješa u namaz.
- Ako želite rjeđi namaz, dodajte mu još tekućine dok ne bude onakav kakvim ste ga zamislili.
- Staklenke prije punjenja obavezno sterilizirajte.
- Ovako pripremljene namaze možete čuvati u staklenoj posudi u frižideru i do tri tjedna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....