Odabrao Đelo Hadžiselimović

Tri ideje za baš dobar ručak u znaku ribe i plodova mora našeg najpoznatijeg tv urednika

Ovaj svima dobro znani televizijski urednik u mirovini, s namjerom da nam približi ono što se u Italiji naziva "cucina povera" (sirotinjska kuhinja), otkriva recepte za laka, brza, a slasna jela

Nije nikakva tajna - dapače, opće je to poznato - da Đelo Hadžiselimović znade dobro odabrati. Pokazao je to više puta i u kuhinji Dobre hrane, odabravši i pripremivši jela od kojih su nam, na sami spomen, narasle zazubice. A kako je petak, izbor je pao na njegove riblje delicije koje vam mogu biti inspiracija kako za ručak, tako i za laganu, ali ukusnu večeru na koju mislite pozvati goste i počastiti ih nečim posebnim, onako - baš za pamćenje.

Naime, naši stari su, što iz neimaštine, što iz praktičnosti, smišljali kako maksimalno iskoristiti namirnice, a ujedno su bili praktični želeći da uživaju bez previše nakuhavanja, ali i trošenja. I tako smo u jednom od naših gastronomskih razgovora, hvaljenja tko je što jeo i kako nešto spremiti, bacili sami sebi rukavicu da se od jeftinih namirnica mogu spremiti simpatične delicije za koje ne treba ni puno gastronomskog znanja, ni vremena, ali ni novca. Presudnu ulogu u tom odabiru recepta imao je Đelo Hadžiselimović koji je cijeli život proveo birajući raznorazne TV sadržaje, ali i putujući po svijetu. S jedne strane pedantan kakav je, a s druge avanturist u duši, put ga je na putešestvijama uvijek tjerao da isprobava razne recepte i kuhinje.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovaj svima dobro znani televizijski urednik u mirovini, tada je našem kolegi Zoranu Šimuniću Šimi, s namjerom da nam približi ono što se u Italiji naziva "cucina povera" (sirotinjska kuhinja), otkrio tri laka, brza, a slasna jela za koja vam recepte donosimo u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

RIŽOTO OD VONGOLA
Trebat će vam:
500 g vongola
1 luk srebrenac
1 šalica riže (arborio, carnaroli ili vialone nano)
30 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
100 ml bijelog vina (najbolje malvazija)
sol i papar
prstohvat peperončina

Priprema:
U veću posudu ulijte vodu, dobro zasolite te stavite vongole 10 minuta kako bi se očistile od pijeska. One školjke koje su isplivale ili su oštećene bacite. Izvadite ih iz vode, dobro properite i stavite sa strane. Luk očistite i narežite na male kocke te stavite pirjati na maslinovo ulje. Kada luk omekša, dodajte rižu te je kratko propržite i podlijte vinom. Nakon što vino ishlapi, podlijevajte mlakom vodom, malo-pomalo uz miješanje. Na pola kuhanja stavite školjke (ovisno o vrsti riže, ona se kuha od 15 do 20 minuta) te kuhajte dok riža ne bude gotova (pazite da se ne raskuha). Provjerite okuse i prema potrebi začinite. Dodajte peperončino. Ovisno o preferencijama, na kraju kuhanja možete dodati malo ulja.

image
Berislava Picek/Cropix

TRLJICE OMOTANE PRŠUTOM
Trebat će vam:
500 g malih trlja
60 g jako tanko narezanog pršuta
1 dl ekstra djevičanskog maslinova ulja
200 g palente
40 g maslaca
prstohvat provansalskih začinskih trava ili dalmatinska mješavina
sol i papar prema želji
mrvica peperončina

Priprema:
Trlje očistite od krljušti i utrobe te pažljivo odstranite kosti pazeći da ostanu spojene (filetirajte na leptira). Svaku properite, omotajte s malo pršuta i učvrstite čačkalicom. Zakuhajte 2-3 šalice zasoljene vode u koju ste stavili maslac te skuhajte palentu. Kad je kuhana, rasprostrite je tako da bude debela oko 1,5 centimetara te ohladite. Hladnu palentu izrežite na veće trokute. Nakon što je palenta pripremljena, trlje posložite u lonac, prelijte uljem (prema potrebi dodajte vode da ih prekrije) i pospite začinima. Kuhajte na slaboj vatri pet do deset minuta. U međuvremenu komade palente ovlaš namažite uljem i prepecite na grill tavi sa svake strane. Poslužite trokute palente s trljama te podlijte s malo tekućine u kojoj su se kuhale.

image
Berislava Picek/Cropix

KAVIJAR SKROMNE KUHINJE

Trebat će vam:
1 baguette užeg promjera
100 g maslaca
60 g kavijara od gacke pastrve
papar (bijeli)

Priprema:
Baguette narežite na tanje kriške, namažite ih maslacem te na vrh stavite malo kavijara. Prema želji, stavite o malo svježe naribanog papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. veljača 2025 13:51