Kuhamo sezonsko

Tikvice kakve još niste jeli: sedam recepata zbog kojih ćete ih voljeti još i više

Na tržnice su stigle mlade tikvice što nam je probudilo maštu i natjeralo nas da razmislimo o proljetno-ljetnim jelima koje rado kuhamo od sezone do sezone. Em je toplo, em je petak, em imamo malo više vremena nego inače (pogotovo ako ste spojili blagdan s vikendom), pa iskoristite priliku za stvaranje i iskušavanje nekih novih okusa.

ŠPACLE S TIKVICAMA

Trebat će vam:

  • 500 g špacli
  • 2 srednje tikvice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice sjeckanog peršinova lista
  • 1 žlica sjeckanog svježeg bosiljka
  • malo timijana
  • žličica kurkume
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • sol i papar
image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Tikvice izrežite na manje komade pa ih popržite kratko na maslinovu ulju. Dodajte češnjak, peršinov list i timijan, a nakon minutu, dvije ulijte vrhnje. Promiješajte ostavite još kratko na vatri pa posolite, popaprite, dodajte kurkumu i na kraju bosiljak. Špacle skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi pa ih potom kratko popržite na otprilike žlici maslaca. Prelijte špacle pripremljenim umakom.

SLASNA PITA S TIKVICAMA

Trebat će vam:

  • 500 g tikvica
  • 4 jaja
  • 1 dl ulja
  • 120 g brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 150 g ricotte ili svježeg kravljeg sira
  • pušlek blitve ili špinata
  • sol
image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Tikvicu naribajte na krupno, stavite je u cjediljku te ostavite dvadesetak minuta da se ocijedi. Za to vrijeme umutite jaja i ulje, a zatim im dodajte brašno i prašak za pecivo. Tikvice ocijedite rukama da izađe sva voda pa ih dodajte u zdjelu s jajima. Blanširajte kratko blitvu ili špinat, dobro ocijedite, izrežite i dodajte također u zdjelu. Svemu pridodajte i ricottu i sol te dobro promiješajte da se povežu svi sastojci. Pleh za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom. Ulijte smjesu od sira i tikvica u pleh pa na to posložite kolutove tikvica i pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

BOŽANSTVENO KREMASTA TJESTENINA

Trebat će vam:

  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka za umak
  • 1 tikvica srednje veličine
  • pola šake svježe mente
  • 2 grančice timijana
  • 3 žlice mlijeka (može i biljno)
  • sol i papar
  • tjestenina
  • maslinovo ulje

Za posip:

  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 1 šaka badema
  • 2 režnja češnjaka
  • svježa menta
  • sol i papar
image
Lidija Lončarić

Priprema:

Na maslinovu ulju najprije pirjajte luk, pustite da poprimi boju pa ubacite češnjak, a nakon pola minute dodajte i na manje kockice nasjeckanu tikvicu. Pirjajte sve 3-5 minuta, pa dodajte polovicu mente i timijan. Dok se tikvica pirja, zagrijte slanu vodu za tjesteninu. U vrelu vodu ubacite tjesteninu i povremeno dodajte žlicu do dvije vode od tjestenine u tavu s tikvicom. Tikvicu začinite soli i paprom. Prije nego što je tjestenina gotova, tikvicu, luk i češnjak sa začinima prebacite u blender, dodajte 3 žlice mlijeka i blendajte kako biste dobili gusti, kremasti umak. Prebacite ga natrag na tavu i dodajte do pola skuhanu tjesteninu i još 3-4 žlice vode u kojoj se kuhala. Sve dobro sjedinite, i ako je potrebno, kuhajte dok tjestenina ne postane al dente. Dodatno začinite prema potrebi. Za to vrijeme u manju tavu stavite malo maslinova ulja kako biste napravili posip. Dodajte krušne mrvice, potom dva režnja češnjaka koje ste usitnili, a potom i usitnjene bademe (možete ih lagano izblendati prije nego što počnete blendati umak). Pustite da posip dobije boju i pusti miris, a zatim maknite iz tave i umiješajte ostatak svježe, sitno sjeckane mente. Tjesteninu stavite na tanjur, dodajte posip i poslužite.

UŠTIPCI OD TIKVICA

Trebat će vam:

  • 1 veća tikvica
  • 1 jaje
  • 150 g jogurta
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 8 žlica brašna
  • sol, papar

Za umak:

  • 3 žlice svježeg posnog sira
  • 150 g grčkog jogurta
  • 1 vezica vlasca
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • sol
image
Lidija Lončarić

Priprema:

Tikvicu najprije naribajte, posolite i pustite da stoji oko 15 minuta kako bi otpustila višak tekućine. Za to vrijeme u većoj zdjeli pomiješajte sve tekuće sastojke, začinite soli i paprom, a po želji možete dodati i aromatično začinsko bilje. Tikvicu ocijedite pa je dodajte smjesi. Dodajte i brašno i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte još soli. Smjesa bi trebala biti nešto gušća od one za palačinke, ali ne gusta poput tijesta. Ako je pregusta, dodajte malo mineralne vode, ako je rijetka, dodajte još brašna no pripazite da ne pretjerate. Na tavi dobro zagrijte ulje pa pecite uštipke dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite uz umak od jogurta ili svježi sir i vrhnje.

SENDVIČ SA SALSOM OD BRESAKA I TIKVICAMA

Trebat će vam:

  • okruglo pecivo sa sjemenkama
  • 3 žlice domaće majoneze
  • 1 svježi krastavac
  • 1 sočna breskva
  • 2 zrele rajčice
  • 1 manji luk
  • 1 tikvica
  • sok pola limete
  • sol i papar
  • ulje za prženje

Priprema:

Razrežite pecivo pa obje strane premažite domaćom majonezom s kaparima. Na donji dio poslažite tanko narezane kriške krastavca. Svježu rajčicu usitnite na kockice, a isto napravite i s prethodno oguljenom breskvom. Usitnite luk te pomiješajte s rajčicom i breskvom te sve još dodatno usitnjavajte velikim nožem. Pripazite, ova salsa u sebi ima puno soka pa ispod daske za rezanje stavite papirnate ubruse kako vam radna površina ne bi plivala. Prebacite salsu u zdjelu, iscijedite malo soka limete, posolite i popaprite te dobro još jednom izmiješajte. Ocijedite malo soka i salsu stavite u sendvič. Dublji pladanj prekrijte papirnatim ubrusima pa spiralizirajte očišćenu tikvicu te pustite da dobiveni rezanci malo ispuste sok. Zagrijte u lončiću ulje za prženje rezanaca od tikvice. Pripremite sa strane još ubrusa kojima ćete upiti višak ulja te polako hvataljkom krenite ubacivati rezance u vruće ulje. Pripazite da ne zagore te ih pecite dok ih sve ne potrošite. Ubacite ih u sendvič sa salsom i svježim krastavcima te poklopite gornjim dijelom peciva.

image
Marko Miscevic/Cropix

Za majonezu s kaparima trebat će vam:

  • 2 jaja
  • 1 žlica senfa
  • 2 žlice octa ili limunovog soka
  • prstohvat soli
  • 2 žlice kapara
  • 1 žlica tekućine od kapara
  • 1 žličica meda
  • 370 ml suncokretova ulja

Priprema:

Majonezu napravite tako da u blender stavite sirova jaja, senf, limunov sok, sol, kapare i tekućinu od kapara, žličicu meda i 70 ml suncokretova ulja. Blendajte dok ne dobijete kremu, oko 1 minutu, a zatim u tankom mlazu dodajte ostatak ulja. Budite strpljivi i ulje dodajte polako. Povremeno stanite s blendanjem, provjerite okus i popravite ga po potrebi. Kada ste potrošili ulje, stanite s blendanjem. Majonezu spremite u hladnjak do korištenja. Tako pripremljena majoneza može stajati u hladnjaku 3-5 dana.

Napomena!

Pripremi ove majoneze klasični štapni mikser ipak nije dorastao, pa se svakako poslužite blenderom.

SLOŽENAC S TIKVICAMA I SIROM

Trebat će vam:

  • 3 srednje tikvice
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 jaja
  • 100 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 5-6 žlica ribanog sira po želji
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol i papar
  • maslac
image
Iko636/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Tikvice naribajte ili narežite na tanke ploške. Posolite i pustite da stoje kako bi otpustile vodu. Zatim ih ocijedite i stavite ih u posudu za pečenje koju ste najprije premazali maslacem. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, dodajte ulje, sol, papar i protisnuti češnjak. Dobro pomiješajte, a zatim dodajte i brašno i prašak za pecivo, a na kraju sir. Umiješajte u smijesu i prelijte preko tikvica. Ako vam je ostalo sira, dio možete posipati i po složencu. Pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena ili dok ne jelo ne poprimi lijepu zlatnu boju.


TIKVICE PUNJENE JEČMOM I SIROM

Trebat će vam:

  • 4 tikvice
  • 3 šake ječma
  • 200 g mozzarelle
  • 1 šaka kopra
  • grčki jogurt
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 paprika
  • sol i papar
  • mozzarella
image
Ann_zhuravleva/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Ječam namočite u mlakoj vodi nekoliko sati prije kuhanja ili preko noći. Na tavi zagrijte ulje i dodajte sitno sjeckani luk. Pirjajte dok ne poprimi boju, a potom dodajte na sitno sjeckanu papriku, dva režnja češnjaka i ječam. Pirjajte 3-5 minuta pa dodajte temeljac ili vodu i pustite da se kuha 40-ak minuta, dok ječam nije gotov. Tikvice izdubite i meso ubacite u ječam, a ostatak premažite maslinovim uljem i ubacite u pećnicu na 20-tak minuta. Izvadite i smjesom od ječma napunite tikvice. Pospite mozzarellom i poslužite uz umak od grčkog jogurta, jednog režnja češnjaka i kopra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 13:39