RUČAK USRED TJEDNA

Teško da ćete danas napraviti išta bolje od ovog sočnog sendviča s pečenim rajčicama i češnjakom

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Kombinaciji dodajte i omiljenu mozzarellu i vaš sendvič dobit će sasvim novo značenje

Trebat će vam:

svježa focaccia
confit od češnjaka
100 g slatkih narančastih rajčica
150 g cherry rajčica
3 žlice maslinova ulja
3 žlice aceto balsamica
malo soli i papra
100 g mozzarelle
svježi bosiljak

Priprema:

Operite narančaste rajčice i 100 g cherry rajčica koje razrežite na polovice. Stavite ih sve u posudu pa polijte maslinovim uljem te acetom balsamicom. Po želji malo posolite i popaprite. Dobro izmiješajte. Pećnicu zagrijte na 190 °C i na lim prekriven papirom za pečenje rasporedite rajčice te stavite peći 20-ak minuta, dok ne povenu i ne raspuknu se. Po potrebi jednom do dva puta kuhačom pomiješajte rajčice na limu. Focacciu narežite na pravokutnike i razrežite po dužini te svaku dobivenu krišku premažite confitom od češnjaka. Na kriške narežite mozzarellu te ih poslažite po sendviču. Bogato nadjenite sendvič toplim pečenim rajčicama i kriškama svježih cherry rajčica te dovršite s malo svježeg bosiljka. Po želji možete poklopiti gornjim dijelom focaccie ili ostaviti otvoreno.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Za confit od češnjaka:

3 glavice češnjaka

200 ml maslinova ulja

grančica ružmarina

Priprema:

U lončić stavite očišćene režnjeve češnjaka, grančicu i maslinovo ulje. U slučaju da nemate svježeg ružmarina preskočite radije dodavanje suhe varijante začina kako ne bi zagorio na dnu lončića. Pustite da se na srednje jakoj vatri maslinovo ulje zagrije i kada počne lagano krčkati, smanjite na najmanju moguću jačinu vatre kako bi se češnjak lagano poširao. Termički ga obrađujte uz povremeno miješanje oko 45 minuta, odnosno sve dok ne omekša, ali prije negoli se počne raspadati. Kada je mekan, prebacite ga rupičastom žlicom u čistu staklenku te prelijte uljem i pustite da se ohladi. Zatvorite staklenku i držite confit u hladnjaku do mjesec dana tako da češnjak bude prekriven uljem, a koristite ga za premazivanje sendviča i brusketa te izvor masnoće i arome kod pripreme tjestenina i sličnih jela.

Savjet!

Kako vas ruke ne bi pekle od čišćenja velike količine češnjaka, ne zaboravite navući rukavice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 09:45