Slatki spas od zime

Talentirana Nina Šarić otkrila nam je recept za kolač s narančom i cimetom, jedva ga čekamo isprobati

Kroz ovaj kolač vilica samo klizi, a svi će vas poslije tražiti da im pošaljete recept

“Kako bi izradila ovaj kolač koristim poseban kalup u obliku borića, no za ovu priliku sam ga napravila u klasičnom okruglom koji se lako može nabaviti”, ispričala nam je Nina Šarić iz brenda Pri Suncu dok je ulijevala mousse od bijele čokolade u spomenuti kalup. Kako bi nam lakše dočarala kako izraditi božićni kolač s likerom od naranče, nedavno je odvojila malo vremena i pokazala nam korak po korak njegovu pripremu, a zatim ga je dekorirala s kremom od bijele čokolade.

image
Biljana Blivajs/Cropix

image
Biljana Blivajs/Cropix

image
Biljana Blivajs/Cropix

image
Biljana Blivajs/Cropix

Božićni kolač s likerom od naranče

(promjer 20 cm)

Krema od mliječne i tamne čokolade s likerom od naranče:

200 g slatkog vrhnja
15 g šećera
2 žumanjka
40 g tamne čokolade
50 g mliječne čokolade
2 g želatine u prahu
10 g hladne vode
liker od naranče po želji

Prvo pripremite želatinu tako da je prelijete hladnom vodom, dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku dok ne završite kremu. U loncu pjenjačom na laganoj vatri miješajte slatko vrhnje, šećer i žumanjke do 82 °C. Maknite s vatre i umiješajte čokolade, želatinu i liker od naranče. Za još finiji efekt na kraju izmiksajte štapnim mikserom te prelijte u silikonski kalup koji ste stavili na dasku ili neki podložak i stavite u škrinju na nekoliko sati da se krema smrzne.

Biskvit od naranče i cimeta
- mjera za dva biskvita
promjera 18 cm

125 g maslaca l 125 g šećera
100 g sitno samljevenog l badema
2 veća jaja
korica 1 naranče
žličica cimeta

Miksajte maslac i šećer 10 minuta dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte badem, naranču i cimet. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, miksajući cijelo vrijeme. Smjesu raspodijelite u kalupe i pecite 15 minuta na 175 °C.

Hrskavi dio s royaltineom i lješnjakom:

35 g mliječne čokolade
20 g royaltinea (može se naći u veleprodajnim dućanima ili kao zamjenu koristite fino mljevene kekse)
10 g lješnjak paste (može se naći u veleprodajnim dućanima)

Čokoladu otopite i pomiješajte s royaltineom i lješnjak pastom. Odmah razmažite po rashlađenom biskvitu.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Mousse od bijele karamelizirane čokolade:

120 g slatkog vrhnja (1)
3 g želatine u prahu
15 g hladne vode
120 g bijele karamelizirane čokolade (ili obične bijele čokolade za kuhanje)
240 g slatkog vrhnja (2)

Pripremite želatinu kao kod čokoladne kreme. Zagrijte slatko vrhnje (1) do vrenja u lončiću. Dodajte želatinu i čokoladu. Promiješajte i pustite da se malo ohladi. Izmiksajte slatko vrhnje (2) i dodajte u prvi dio kreme.

image
Biljana Blivajs/Cropix

image
Biljana Blivajs/Cropix

image
Biljana Blivajs/Cropix

Slaganje:

Složite tortu u silikonskom kalupu koji ste prethodno stavili na dasku tako da na dno stavite biskvit. Premažite ga hrskavim slojem pa ulijte malo moussea da pokrije hrskavi dio. Stavite čokoladni smrznuti disk i do kraja mousseom prekrijte kalup do vrha. Ostavite tortu u škrinji preko noći i sutradan dekorirajte po želji. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 2-3 sata prije konzumacije.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 00:06