Nije recept za svinjski lungić iz pećnice jedino što vam ovaj tjedan preporučujemo, svih sedam recepata pronađite ovdje.
Priprema: 20 minuta • Kuhanje: 1 sat • Porcija: 4-6
Trebat će vam:
900 g svinjskog lungića
125 ml maslinova ulja
4-6 žlice balzamičnog octa
4 žličice čistog meda
1 cijela glavica češnjaka
1 srednji luk
2-3 grančice svježeg lišća ružmarina
2 žličice soli
prstohvat crnog papra
900 g mladog krumpira
450 g mlade mrkve
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C s rešetkom na donjem srednjem položaju. Veliku posudu za pečenje obložite folijom i obilno namastite. Papirnatim ručnicima osušite sav višak vlage s lungića, smjestite ga u sredinu namašćene posude i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli dobro pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, med, češnjak, luk, usitnjeno lišće ružmarina, sol i papar. Ostavite 80 ml marinade u zasebnoj posudi. Dodajte krumpire i mrkvu u marinadu u veliku zdjelu i promiješajte da se dobro sjedine. Ravnomjerno prelijte ostatak marinade preko svinjetine, pazeći da su sve strane premazane. Ravnomjerno rasporedite mješavinu krumpira/mrkve oko svinjetine. Pecite u pećnici 45-50 minuta. Ako je svinjetina gotova prije povrća, pažljivo hvataljkama premjestite svinjetinu na pladanj i pokrijte folijom da ostane topla na sobnoj temperaturi. Ako se krumpir ili mrkva trebaju dulje peći, povećajte temperaturu u pećnici na 220 °C i nastavite peći dok povrće lijepo ne porumeni i omekša - često provjeravajte. Ostavite pečenje da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 5-10 minuta prije rezanja. Prelijte preostalim umakom i poslužite s krumpirom i mrkvom.