ZA POD ZUB

Svi su ludi za brzim pecivima ‘na žlicu‘ koja se (skoro) ne mijese! Hrskava su izvana i pahuljasta iznutra

Isprobali smo napraviti još jedan hit s društvenih mreža, ali pripremljen na malo drugačiji način

Varijante ovakvih peciva radim već neko vrijeme, samo što ih uvijek radim od kiselog tijesta i pečem na tavi za brzi doručak. Ova varijanta s klasičnim suhim kvascem je svakako još jednostavnija od toga i, zapravo, idealna kada vikendom poželite topla peciva, ali ne da vam se previše prtljati oko tijesta i gubiti puno vremena na pripremu.

image
Lidija Lončarić

Sve sastojke potrebno je samo pomiješati u dva navrata, žlicom ih rasporediti po posudi za pečenje, ubaciti u pećnicu i čekati da zamirišu. Za to vrijeme, dok se dižu i peku, pripremiti možete namaze, poširati jaja i druge dodatke (što kažete na domaći umak holandez?), pripremiti stol i skuhati kavu. Jer, što drugo topla domaća peciva zaslužuju nego da ih se uključi u malu jutarnju gozbu?

image
Lidija Lončarić

Važno je dodati i da tijesto možete pripremiti unaprijed pa ga, nakon što dodate sol i maslinovo ulje, ubaciti u hladnjak, izvaditi sljedeće jutro, pustiti da se diže na sobnoj temperaturi, pa tek tada peći peciva. U oba slučaja dobit ćete tople krušne zalogaje koji su hrskavi izvana, a pahuljasti iznutra i to je, zapravo, sve što vam treba za dobar početak dana ili čak tjedna. Vjerujte mi, probala sam i sve je odmah bolje!

image
Lidija Lončarić

PECIVA KOJA SE (SKORO) NE MIJESE
Trebat će vam:

400 g bijelog glatkog brašna
300 g vode
25 g maslinova ulja
1-2 žličice soli
7 g kvasca
dodatno brašno za posipanje (semolina ili kukuruzno) i sezam po želji

Priprema:
U posudu stavite brašno, kvasac i vodu, pomiješajte žlicom ili špatulom tek toliko da se sastojci povežu pa prekrijte prozirnom folijom i pustite 30 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga dodajte sol i maslinovo ulje i ponovo pomiješajte. Možete si pomoći rukama tako da tijesto samo preklapate, bez previše konkretnog miješenja. Važno je samo da se sol dobro rasporedi po tijestu. Pustite da se tijesto diže otprilike jedan sat i 30 minuta, dok se na površini ne pojave mjehurići i udvostruči se. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje, pospite brašnom (najbolje kukuruznim) i sezamom. Po tome rasporedite hrpice tijesta koje ćete vaditi žlicom koju ste prethodno malo pouljili. Hrpice pospite sezamom i brašnom pa pecite 30-ak minuta. Ohladite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. veljača 2025 16:08