Kraj zime vrijeme je početka lova na arbune, jedne od slasnijih riba lov na koje ribarima u ovo doba predstavlja poseban gušt. Naime, u pitanju je borbena riba koja se teško lovi, ali upravo je zato poseban osjećaj jednom kada se nađe u rukama ribara koji će je potom pretvoriti u dobar ručak.
Kažu kako arbun na tanjuru predstavlja poseban gastronomski doživljaj, a osim na klasične načine, na gradelama ili frigani, pripremiti se može u nekoliko varijanti koje će iz ove ribe izvući još više. Najjednostavniji je ubaciti ribu u škartoc pa uživati u svim njezinim sokovima uz koji komad povrća, a napraviti ih možete i na gregadu ili, pak, po talijanskoj recepturi, s rajčicom, češnjakom, maslinovim uljem i vinom.
U nastavku donosimo recepte za arbuna na gregadu po receptu koji su ekipi iz Slobodne Dalmacije otkrili u konobi Hvaranin, a tu je i neobična kombinacija arbuna i koprive koja, vjerujemo, nikog neće ostaviti ravnodušnim. Recept za acqua pazzu, talijansko jelo koje obožavamo, također smo pronašli na Slobodnoj Dalmaciji i prenosimo ga u cijelosti pa, ako ste u prilici i pri ruci vam se nekim slučajem nađe koja slatka rajčica, obavezno se okušajte u pripremi ili ovaj recept sačuvajte za toplije dane.