Recept koji volimo

Sporo kuhana junetina s pire-krumpirom s prvim će vas zalogajom vratiti u djetinjstvo

 Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto
Nema puno jela koja djeluju poput vremeplova, samo sklopiš oči i vrate te desetljećima unatrag... Ovo je jedno od njih!

Priprema: 40 minuta • Pečenje: 2,5 sati • Porcija: 4

Trebat će vam:

  • 1 kg junetine
  • 200 ml crnog vina
  • 2 lovorova lista
  • 2 luka
  • 2 mrkve
  • 1 manji komad celera
  • 200 ml mesnog temeljca
  • 3-4 grančice timijana
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 3-4 žlice pelata ili pasate
  • 1,5 kg krumpira
  • 4 žlice maslaca
  • mlijeko za pire-krumpir
  • sol i papar

Priprema:

U veliku posudu koja može i u pećnicu najprije stavite žlicu maslaca i dvije žlice ulja. Dodajte junetinu u komadu i zapecite je sa svih strana. Izvadite meso pa na istu masnoću dodajte na veće komade narezanu mrkvu, luk i celer. Ubacite i četiri režnja češnjaka. Dodajte timijan, lovorov list i druge začine po želji. Dodajte 3-4 žlice pelata ili pasate. Dobro promiješajte pa dodajte vino. Kuhajte 10-ak minuta. Dodajte temeljac, a zatim vratite i meso. Poklopite i stavite u pećnicu. Pecite dva do 2,5 sati na 160 stupnjeva. Zadnjih pola sata otklopite i pojačajte temperaturu na 180. Kad je meso omekšalo, izvadite ga. Povrće blendajte kako biste dobili gusti umak. Vratite meso i vilicom ga rastavite na manje komadiće. Krumpir nasjeckajte na kockice. Ubacite u lonac, dodajte režanj češnjaka, posolite i kuhajte dok ne omekša. Dodajte mu maslac i mlijeko i pretvorite ga u pire. Poslužite uz meso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:54