Priprema: 40 minuta • Pečenje: 2,5 sati • Porcija: 4
Trebat će vam:
- 1 kg junetine
- 200 ml crnog vina
- 2 lovorova lista
- 2 luka
- 2 mrkve
- 1 manji komad celera
- 200 ml mesnog temeljca
- 3-4 grančice timijana
- 5 režnjeva češnjaka
- 3-4 žlice pelata ili pasate
- 1,5 kg krumpira
- 4 žlice maslaca
- mlijeko za pire-krumpir
- sol i papar
Priprema:
U veliku posudu koja može i u pećnicu najprije stavite žlicu maslaca i dvije žlice ulja. Dodajte junetinu u komadu i zapecite je sa svih strana. Izvadite meso pa na istu masnoću dodajte na veće komade narezanu mrkvu, luk i celer. Ubacite i četiri režnja češnjaka. Dodajte timijan, lovorov list i druge začine po želji. Dodajte 3-4 žlice pelata ili pasate. Dobro promiješajte pa dodajte vino. Kuhajte 10-ak minuta. Dodajte temeljac, a zatim vratite i meso. Poklopite i stavite u pećnicu. Pecite dva do 2,5 sati na 160 stupnjeva. Zadnjih pola sata otklopite i pojačajte temperaturu na 180. Kad je meso omekšalo, izvadite ga. Povrće blendajte kako biste dobili gusti umak. Vratite meso i vilicom ga rastavite na manje komadiće. Krumpir nasjeckajte na kockice. Ubacite u lonac, dodajte režanj češnjaka, posolite i kuhajte dok ne omekša. Dodajte mu maslac i mlijeko i pretvorite ga u pire. Poslužite uz meso.