BAŠ JE DOBRO!

Sporo kuhana janjetina na ovaj način postala nam je favorit od prvog zalogaja, ponavljamo je već danas

Jesen je vrijeme da se vratimo složenim jelima pripremljenim u samo jednoj posudi, i to u pećnici

Mihovil Sić je vrsni kuharski majstor koji je svijet digitalnih tehnologija zamijenio kuhanjem, svojom ljubavlju, i kroz godine se izgradio u pravog majstora. Kad ga gledate kako kuha - nonšalantno precizno, a nadasve ukusno - jedino se možete zapitati zašto i sami niste njegova jela još kušali.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovaj put misao vodilja bili su mu hladniji dani koji uvijek zovu na kuhanje složenijih jela, koja su bogatija i zasitnija. Rekli bismo: na žlicu. Da nas nešto okrijepi i ugrije. Upravo jesen i zima donose takvo vrijeme, ali i namirnice, pa nas je to ponukalo da pripremimo jela koja će biti kuhana u jednom loncu.

image
Berislava Picek/Cropix

Uobičajeni tradicionalni šugovi, žgvaceti, gulaši i variva, tu su ostavljeni po strani jer nas je Mihovil odlučio povesti na put oko svijeta. Jedna od destinacija je i Maroko, a sporo kuhana janjetina na marokanski, jedan je od naših favorita.

image
Berislava Picek/Cropix

Tajine od janjetine (Maroko)

Sporo kuhana janjetina na marokanski (za 6 osoba)

Trebat će vam:

1,2–1,3 kg janjetine s kosti (vrat, kotleti, plećka s rebrima)
15 g krupne soli (2½ žličice)
250 ml janjećeg ili pilećeg temeljca
30 ml maslinova ulja (2 žlice)
1 veći luk
3-4 režnja češnjaka
20 g svježeg đumbira
2 mrkve
¼ glavice mladog kupusa
2 srednje tikvice
1 mala paprika
1 manja rajčica
½ usoljenog limuna (ako nemate, ½ svježeg limuna narezanog na ploške, premazanog mješavinom soka i soli)
0,25 g šafrana (veliki prstohvat)
2 žlice ras-el-hanouta
1 žlica kumina
1 žličica kurkume
1 žličica ljute dimljene paprike
1 žličica crnog papra
40 g svježeg korijandera (oko ¾ šalice)
Za prilog:
500 g kus kusa
30 g maslaca
OPCIONALNO:
140 g suhih marelica
50 g badema (rezani ili listići)
15 g maslaca
Posuda: tajine ili gusani lonac s poklopcem
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 120 °C. Meso narežite na komade od oko 4 cm, posolite i ostavite barem 1 sat na sobnoj temperaturi (ili preko noći u hladnjaku). Luk i češnjak sitno nasjeckajte, đumbir naribajte. Mrkvu, tikvice i kupus narežite na veće komade, papriku na trakice, rajčicu na četvrtine, a usoljeni limun na manje komade. Šafran otopite u malo temeljca. U tajineu na srednjoj vatri zagrijte ulje i pirjajte luk dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak, đumbir i začine (ras-el-hanout, kumin, kurkumu, dimljenu papriku, crni papar) pa pirjajte 1–2 minute da puste miris.

Vratite meso u posudu, posložite povrće oko njega i rasporedite usoljeni limun. Dolijte temeljac s otopljenim šafranom – dovoljno da sastojci budu pokriveni malo više od polovice. Poklopite tajine i u udubinu na poklopcu (jezerce) ulijte hladnu vodu. Stavite u pećnicu. Nakon 30 minuta podignite temperaturu na 150 °C i nastavite kuhati 1 sat (voda iz jezerca će gotovo ispariti – to je normalno). Izvadite tajine, lagano promiješajte sastojke, po potrebi podlijte temeljcem i ponovno napunite jezerce. Vratite u pećnicu, podignite temperaturu na 170–180 °C i pecite još 2 sata, dok se meso ne počne raspadati. Obično se tijekom kuhanja jezerce mora napuniti 2–3 puta, ovisno o pećnici. Tajine poslužite direktno iz posude s kus kusom.
Kus kus (cous cous):
Za kus kus (pogledajte upute) zagrijte istu količinu vode (500 ml) koju ste malo posolili i u nju stavili maslac. Kada provrije, ubacite kus kus, sve promiješajte, poklopite i ugasite vatru. Nakon 10 - 15 minuta je gotov. Na sličan način ste ga mogli skuhati u pećnici. Kada je gotov, vilicom razdrobite grudice i dodajte svježeg narezanog korijandera (ili peršin ako vam korijander smeta). Ako koristite marelice ili datulje, namočite ih u vrućem temeljcu 15 minuta i dodajte zadnjih 30 minuta kuhanja. Tajine možete dopuniti bademima - tostirajte ih na maslacu do zlatne boje i njima pospite jelo prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 07:02