Recept Davida Skoke

Spoj tradicije i moderne gastronomije: Hladno dimljena strijelka (sashimi)

 Berislava Picek/Cropix
Umjetnost hladnog dimljenja drugačiji je način pripreme ribe

Strijelka skakuša, tajnovita i pomalo divlja ljepotica Jadranskog mora, sve je češći ulov strastvenih ribolovaca. Ova grabežljivica poznata je po svojoj borbenosti i brzini, a sportski ribolovci često je traže upravo zbog uzbuđenja koje donosi njezin ulov. U ovom receptu Davida Skoke, strijelka se pretvara u hladno dimljeni sashimi - spoj tradicije i moderne gastronomije. Priprema zahtijeva strpljenje i pažnju, ali rezultat je izvanredan: nježni, aromatični komadići ribe savršeno balansirani dimljenom slatkoćom i blagom pikantnošću. Idealno za posebne prilike ili kao luksuzni zalogaj u svakodnevnom uživanju.

HLADNO DIMLJENA STRIJELKA (SASHIMI)
Trebat će vam:
Za marinadu (za veću količinu fileta koji se poslije mogu vakumirati i zamrznuti):
1 kg soli
1kg muscovado šećera
2 pune žlice dimljene slatke paprike
1 žlica češnjaka u prahu
1 žlica papra

Priprema:
Ribu filetirati, odstraniti kožu i uvaljati u marinadu. Marinirati najmanje 24 sata kako bi se iz fileta izvuklo što više tekućine. Filete potom oprati i narezati na male komade 0,5 - 1 cm debljine. Poslužiti s mrvicama dehidriranih crnih maslina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2025 08:14