Jednostavno savršena

Spektakularna krecija Petre Jelenić! Ovu tortu već vidimo kao dostojan slatki simbol grada Zagreba

 Berislava Picek/Cropix
Samo za Dobru hranu jedna od naših najboljih slastičarki predstavlja recept za tortu koja se potpuno zasluženo i s razlogom našla na naslovnici aktualnog broja našeg magazina, koji je već u prodaji!

Nekad forsiram neke ideje jer mi jednostavno ne idu iz glave.

Znam da sam recept za zagrebačku tortu zapisala još u srednjoj školi. Barem ga imam u bilježnici u kojoj su svi recepti iz prve, druge i finalne, treće godine. Odmah mi je zapeo za oko: čokolada, lješnjaci, čokolada, bademi, čokolada, maslac. Čokolada. Minimalno brašna. Sama sam si je napravila prvi put tamo negdje devedesetih i ima manjkavosti - recept je starinski, težak, trebalo bi ga možda prilagoditi današnjem nepcu. Barem malo.

Ideja koju sam spomenula jest nametnuti nekako, nekome (slastičarnicama?) da se u Zagrebu zapravo može pojesti torta kreirana u čast glavnoga grada. Ili barem neka modernija inačica. Nešto jesam istraživala, no internet u svom svojem obimu nekad nema sve potrebne informacije. Čitala sam da se davno ta torta mogla naći u jednoj staroj slastičarnici tamo prema Črnomercu. Ja ću je svakako povremeno raditi. S malim dodatkom, jer naime jako volim praline pastu. To je pasta koja se radi od lješnjaka i - pogađate - šećera!

image
Berislava Picek/Cropix

Naime, šećer se otopi u karamel i dodate lješnjake, pustite da se smjesa ohladi. Prebacite u jaki blender i uz mali dodatak ulja izblendate u pastu, pa dobijete ukusnu praline pastu od lješnjaka koja se rabi za sve živo. Kao dodatak kremama, za glazure, pune se čokoladni bomboni, dodaje se sladoledima, maže na palačinke... kako vam drago.

Ima ih, doduše, za kupiti i gotove. Tako je lakše. No, ja je uvijek napravim kad mi ostane ovih lješnjaka sa slike. Nije ih teško napraviti, a jako je zabavno. Malo morate koristiti gravitaciju i igrati se temperaturama, no stvarno lijepo izgleda.

ZAGREBAČKA TORTA
Torta čiji sam recept davno zapisala bila je niska i široka. Ja sam je malo preoblikovala.

image
Berislava Picek/Cropix

BISKVIT:
4 jaja sobne temperature
40 g šećera
40 g šećera u prahu
90 g maslaca sobne temperature
80 g otopljene čokolade 60% kakaa
45 g fino mljevenih prženih badema
60 g fino mljevenih prženih lješnjaka
40 g fino mljevenih medenjaka ili krušnih mrvica
25 ml kvalitetnog ruma

Pripremite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Običnom olovkom iscrtajte krugove promjera 14 cm. Trebat će vam barem 6 komada. Pripremite slastičarsku vrećicu. Pećnicu stavite zagrijavati na 180 °C. Pomiješajte bademe, lješnjake i mljevene medenjake. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke i šećer u prahu pjenasto izmiksajte pa dodajte malo pomalo otopljenu čokoladu. Bjelanjke uz dodavanje šećera kristala izmiksajte u srednje čvrsti snijeg. Bjelanjke umiješajte u smjesu s čokoladom pa na kraju umiješajte pomiješane suhe sastojke. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu pa istiskujte spiralno krugova na pripremljeni papir. Stavite peći na cca 15 minuta. Ohladite.

KREMA ZA TORTU:
250 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
125 g šećera kristala
125 g žumanjaka
350 g čokolade sa 60% kakaa
150 g maslaca
100 g šećera u prahu
150 g mljevenih prženih lješnjaka
150 g praline paste od lješnjaka

Šećer kristal i žumanjke pjenasto izmutiti. Mlijeko i slatko vrhnje zagrijati, u mlako dodati žumanjke sa šećerom. Kuhati uz miješanje do 83 °C, maknuti s vatre pa sipati u čokoladu. Miješati da se krema poveže. Ohladiti preko noći. Drugi dan maslac sa šećerom u prahu pjenasto izmiksati. Čokoladnu kremu malo izraditi pa umiješati razrađeni maslac, malo po malo da se prebrzo ne stisne. U gotovu kremu umiješati pržene mljevene lješnjake.

SLAGANJE TORTE: Za tortu je potrebno pripremiti kalup promjera 14 cm i obložiti acetatnom trakom visine 12 cm. Pripremite nasjeckane lješnjake. U dno kalupa stavite prvi list biskvita, nanesite kremu slastičarskom vrećicom i pospite lješnjacima i hrpicama praline paste. Tako postupajte dok ne potrošite sve biskvite. Završite kremom. Spremite tortu u ledenicu da se stisne. Stisnutu tortu premažite preostalom kremom. Ukrasite čokoladom i lješnjacima

image
Berislava Picek/Cropix

LJEŠNJACI U KARAMELU
Prvo pripremite lješnjake, čačkalice, ljepljivu traku i komad stiropora. Ne brinite, radimo nešto jestivo. Naime, lješnjaci kada se umoče u karamel moraju biti na čačkalici jer u protivnom više nećete imati jagodice na prstima. Da biste dobili one krasne niti karamel šećera, morate tu čačkalicu zabosti tako da lješnjak visi naopako, a karamel curi. Kako se hladi, tako sporije curi i stvaraju se lijepe niti. Zato stiropor zalijepim, primjerice, ispod gornjeg kuhinjskog elementa.

Lješnjake nabodite na čačkalice.

Otopite karamel i malo ohladite. Tehnika topljenja šećera ista je kao u receptu za rozatu. Umočite lješnjake u karamel, pazite prste i zabodite čačkalicu u stiropor. Bilo bi dobro da ispod stiropora stavite kakav komad papira za pečenje. Manje ćete čistiti poslije. I sjetite se temperature karamela.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Pored ove spektakularne torte, u novom broju magazina Dobra hrana, koji je u prodajii, pronađite i druge slastice koje Petra obožava, a za koje nam je ustupila i recepte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. siječanj 2025 22:00